Läs mer

Jod

Här hittar du kosttillskott med mineralet jod i kapslar, tabletter och flytande form. Jod bidrar bland annat till en normal hormonproduktion och på grund av jodfattiga odlingsjordar kan det idag vara svårt att få i sig jod i tillräcklig mängd.

Lär dig mer om Jod

Filtrera
Filtrera 7 produkter
Varumärke
BioCare1 Helhetshälsa1 Thorne Research1 Great Earth1 Bättre Hälsa1 Holistic1 Healthwell1
Märkning
Vegan 5
Ekologisk 2
Sortering
Popularitet
Jod Kelp
200 tabl
Jod Kelp
99 kr
 
4,5
4.54 / 5
Betyg: 4.54 / 5
Lugols lösning
50 ml
209 kr
 
4,7
4.71 / 5
Betyg: 4.71 / 5
Thorne Jod & Tyrosin
60 kaps
Thorne Jod & Tyrosin
229 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
Kelp
150 tabl
Great Earth Kelp
89 kr
 
4,7
4.67 / 5
Betyg: 4.67 / 5
Eko-Jod
100 kaps
155 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5

Mer om jod

  • Vad är jod?
  • Var finns jod naturligt?
  • Algen kelp
  • Biverkningar 

Vad är jod?

Jod är ett livsnödvändigt grundämne som ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Sköldkörteln kräver närvaro av jod för att för att kunna tillverka hormoner, och jod har därför en stor inverkan på vår ämnesomsättning. Jod stärker också tillväxten och är viktig för barns utveckling. Gravida rekommenderas därför att äta extra jod.

Jod har många funktioner i kroppen och den främsta kopplas samman med sköldkörteln. Det bidrar till sköldkörtelns normala funktion och är en del av det färdiga sköldkörtelhormonet. Sköldkörtelns viktigaste funktion är att tillverka hormonerna tyroxin och trijodtyronin, även förkortat T4 och T3. Hormonerna styr kroppens ämnesomsättning eller energiförbrukning. De har även en stor inverkan på nästan alla kroppens organ och påverkar bland annat hjärtfrekvens och kaloriförbrukning. När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan produktionen av T3 och T4 öka eller minska. Jod har fler egenskaper och bidrar även till nervsystemets normala funktion, till en normal energiomsättning samt till en normal hudkvalitet.

Sjögrässallad i en skål.Jod finns i alger.

Rekommenderat intag av jod

Rekommenderat dagligt intag för jod är 150 mcg per dag för vuxna. Gravida och ammande har ett större behov av mineralet. Eftersom vi har mycket jodfattiga odlingsjordar i Sverige är vårt bordsalt berikat med jod, vilket också är vår största jodkälla. För lite jod kan medföra att hormonproduktionen blir för låg, ämnesomsättningen stannar av och vi blir överviktiga. Den som lever på kaloriunderskott under en lång tid, utesluter animaliska produkter eller inte äter berikat bordssalt löper störst risk att få i sig för låga nivåer och behöver få i sig extra jod från andra källor.

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag av jod
Spädbarn 6-11 månader50 mikrogram
Barn 12-23 månader70 mikrogram
Barn 2-5 år90 mikrogram
Barn 6-9 år120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år150 mikrogram
Gravida175 mikrogram
Ammande200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Var finns jod naturligt?

Jod förekommer i fisk, skaldjur och mjölkprodukter men även alger, i bland annat kelp. Vår största källa till jod är via bordssaltet om det är joderat. Det är att rekommendera jodberikat salt. Tidigare innehöll våra odlingsjordar mer jod och därmed även våra vanliga livsmedel men idag är tyvärr odlingsjordarna utlakade och jodfattiga.

Algen kelp

Kelp är en brunalg som växer i havsvatten runt om i världen och är känd som en av de säkraste källorna till jod. Den växer i klara och grunda vatten längs kusterna och kan bli upp till 80 meter. Man skördar sedan sjögräset och torkar det långsamt för att sedan göra pulver, eller använda det i livsmedel och kosttillskott. Kelp är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter men även selen och vitamin K2. Det finns maträtter där kelp används, exempelvis nudelrätter, sallad och buljong. Läs mer om alger.

Biverkningar

Med normala intag av jod finns inga biverkningar. Doser på över 1000 mcg kan medföra störningar i hormonproduktionen.