Läs mer

Karnitin

L-karnitin är en aminosyra som vi får i oss via proteinrika livsmedel och framförallt genom rött kött. Kroppen kan även bilda karnitin genom aminosyrorna lysin och metionin. Karnitin behövs för att transportera fett till mitokondrierna som där kan omvandlas till brukbar energi. Mitokondrier är cellernas kraftverk. Har man låga nivåer av karnitin i kroppen leder det till att fett byggs upp runt cellerna istället och det blir svårare för kroppen att bryta ner det och använda som energi. Därför har l-karnitin blivit populärt att använda vid förbränningsträning och vid uthållighetsträning för att använda fettet som främsta energikälla.

Filtrera
Filtrera 7 produkter
Varumärke
Svenskt Kosttillskott3 Healthwell2 Alpha Plus1 Solgar1
Sortering
Popularitet
Acetyl-L-karnitin
60 kaps
Healthwell Acetyl-L-karnitin
179 kr
 
4,8
4.75 / 5
Betyg: 4.75 / 5
Core Carnitine
60 kaps
Core Carnitine
149 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5
Core ALC Caps
120 kaps
Core ALC Caps
199 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Core ALC
200 g
Core ALC
299 kr
 
Acetyl-L-karnitin
60 kaps
Alpha Plus Acetyl-L-karnitin
379 kr
 
3,8
3.75 / 5
Betyg: 3.75 / 5

Vad är karnitin?

Tillskott med karnitin finns i olika former där de vanligast förekommande är L-karnitin och ALC. L-formen innebär att aminosyran är i fri form och lättare kan tas upp av kroppen. ALC står för acetyl-L-karnitin och är acetylerad variant av karnitin, som medverkar vid ämnesomsättningen.

Tränar man riktigt hårt kan nivåerna av l-karnitin minska i kroppen och därmed då även minska tillförseln av energi i form av fett till cellerna. Ett tillskott av l-karnitin kan därför vara fördelaktigt för dig som tränar hårt eller äter en vegetarisk kost eller vegankost och vill använda fettet som främsta energikälla. Fett som energikälla hjälper till att upprätthålla fettförbränningen, och eftersom energi från fett räcker längre än exempelvis från kolhydrater, kan det även vara fördelaktigt vid uthållighetsträning och tävling.

Här hittar du l-karnitin tillskott som tabletter, kapslar och som flytande tillskott.