Läs mer

Kokosolja

Kokosolja har blivit ett av våra mest uppskattade superlivsmedel, kanske tack vare dess många användningsområden både inom matlagning och hudvård. Dess unika sammansättning av nyttiga fettsyror, mineraler och laurinsyra är vad som gjort den till en självklar del i mångas hem.

Filtrera
Filtrera 5 produkter
Urval
Varumärke
Healthwell2 Biofood1 Urtekram1 Holistic1
Märkning
Rawfood 1
Sortering
Popularitet
Virgin Kokosolja
500 ml
Healthwell Kokosolja Extra Virgin EKO
89 kr
 
4,6
4.61 / 5
Betyg: 4.61 / 5
Kokosolja neutral
500 ml
Healthwell Kokosolja Neutral EKO
69 kr
 
4,8
4.83 / 5
Betyg: 4.83 / 5
Kokosolja
500 ml
Holistic Kokosolja
139 kr
 
4,9
4.92 / 5
Betyg: 4.92 / 5
Kokosolja
425 ml
Urtekram Kokosolja Kallpressad EKO
-20%
103 kr
129 kr
4,8
4.82 / 5
Betyg: 4.82 / 5
Doftfri Kokosolja
500 ml
Biofood Doftfri Kokosolja
59 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5

Kokosolja - ett nyttigt fett

Kokosolja framställs från kokosnötter som växer i kokospalmen Cocos Nucifera. I en omogen kokosnöt finns mycket kokosvatten (som blivit en populär dryck). När kokosnöten sedan mognar minskar mängden vätska och kvar finns ett tunt lager av vit och mjuk kokos. Det är sedan från detta fruktkött som kokosolja pressas.

Av fruktköttet får man både den flytande kokosoljan och det fasta kokosfettet. Båda är egentligen samma sak, enda skillnaden är hur varmt det är då kokosoljan framställs. I ett varmare klimat blir det en flytande kokosolja och i kallare klimat som här i Sverige blir det ett fastare kokosfett. Välj helst en kallpressad och ekologisk kokosolja eftersom den innehåller mest näringsämnen.

Kallpressad kokosolja - bäst för kroppen

Kokosoljan kan framställas på tre olika sätt i form av kallpressad kokosolja, varmpressad kokosolja och raffinerad kokosolja. Den kallpressade kokosoljan är den som är bäst för kroppen. En kallpressad olja bibehåller alla essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer.

Kokosolja är rikt på energi men innehåller även proteiner och mineraler som järn, fosfor och zink. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som har en ph-reglerande effekt i tarmen vilket skapar en bra miljö för de nyttiga tarmbakterierna. Speciellt bra är den för mjölksyrabakterierna som hjälper oss att bibehålla en sund tarmflora.

Kokosoljan innehåller även laurinsyra som är en viktig fettsyra i bröstmjölk där den ger barnet ett naturligt skydd.

Kokosolja för hud och hår

Förutom att användas i maten kan man även med fördel använda kokosoljan till hud och hårvård. Kokosoljan fungerar både återfuktande och mjukgörande på huden. Så har du problem med torr hud så testa att smörja in den med lite kokosolja. Även för torrt och glanslöst hår kan kokosoljan fungera bra som en naturlig hårinpackning. Se till att skölja håret noga och tvätta minst två gånger efteråt för att få bort oljan ur håret.

Recept med kokosolja

Kokosolja är ett populärt fett att använda både i matlagning och i bakning. En av anledningarna är så klart den goda smaken, om man gillar kokossmak för annars finns den även som smaklös kokosolja. En annan anledning är att den till skillnad från många andra vegetabiliska fetter tål upphettning och därför fungerar bra som stekfett. Den fungerar även bra att använda i salladsdressing eller varför inte äta en matsked bara för att få lite nyttig och god energi. Du kan använda kokosoljan till i stort sett all matlagning så byt helt enkelt ut dina vanliga fetter till kokosfett istället.

I vårt sortiment hittar du många olika märken och varianter av kokosolja. Testa dig fram till din egen favorit.