Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Fettförbrännande träning

Vilken träningsform är bäst om man vill bränna fett? Det kan vara svårt att veta vad som är sant i djungeln av träningstips. I denna artikel går vi igenom olika träningsformer och hur bra de fungerar ur fettförbränningssynpunkt.

  • Hur påverkar konditionsträning fettförbränningen?
  • Hur påverkar styrketräning fettförbränningen?
  • Effektivt träningsprogram som ökar fettförbränningen

Tillskott för fettförbränning

 
Garcinia Cambogia
 
Arctic Omega-3
 
Core Forskolin
 
Diet Shake
 
Diet Fiber
 
BURN
 
Chili Diet
 
Grönt Kaffe

Hur påverkar konditionsträning fettförbränningen?

Det finns många råd och rön kring vilken träningsform som bränner mest fett. Många menar att det bara är konditionsträning som bränner fett, men för att bränna mest bör man kombinera konditionsträningen med styrketräning. Anledningen till detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Även när det kommer till konditionsträning finns det olika åsikter om hur man bör lägga upp sin träning för att bränna som mest. Vissa menar att det bästa är att träna innan frukost, medan andra är av den åsikten att det är högintensiv intervallträning som är bäst ur fettförbränningssynpunkt.

När man tränar lågintensivt, det vill säga att pulsen endast går upp till 50-65 % av maxpulsen, använder kroppen sig av fett som främsta energikälla. När vi däremot tränar högintensivt är det kolhydratlagren som står för den främsta energiförsörjningen. Att bryta ner fett från kroppens fettlager är en relativt komplicerad process som tar tid. När kroppen arbetar hårt och med hög intensitet finns det inte tid för denna invecklade process, utan kroppen måste välja ett snabbare bränsle, nämligen kolhydrater. Kolhydrater lagras i muskler och lever i en form som kallas glykogen. Vill man förbränna så mycket fett som möjligt verkar det alltså som att låg- eller medelintensiv träning skulle vara den bästa.

Tittar man närmare på vad som händer med kroppen efter avslutat träningspass ser man dock att energikällan skiftar efter träningen. Har man tränat lågintensivt och använt fett som främsta energikälla kommer kroppen att, efter avslutat pass, gå över och använda kolhydrater (glykogen) som energikälla. Har man tvärtom tränat högintensivt och förbrukat en stor mängd glykogen kommer kroppen istället att använda fett som främsta energikälla efter avslutat pass. Det verkar alltså som att det inte spelar så stor roll vilken träningsform man väljer, eftersom kroppen själv justerar varifrån den hämtar energi. Fördelen med att träna högintensivt är dock att den fettförbrännande effekten håller i sig under längre tid.

Det verkar inte som att kroppen förbränner speciellt mycket mer vid träning på fastande mage innan frukost. Förbränningen verkar vara i stort sett lika hög även om du tränar på kvällen, vilket kan vara en tröst för dig som har svårt att komma upp på morgonen.

När det gäller konditionsträning kan man alltså välja mellan låg- eller medelintensiv träning och högintensiv träning. Effekten verkar vara ungefär densamma. Föredrar man att springa kan en längre runda i löparspåret vara att rekommendera. Är man däremot en person som avskyr att springa men som älskar att pressa kroppen till sitt yttersta, ja då kan högintensiv träning i form av intervaller vara rätt träningsform. Intervaller kan utföras i löparspåret, men det går lika bra att köra intervallträning på spinningcykeln eller i roddmaskinen.

Vardagsmotionen - en sann klyscha

Du har garanterat hört det förut, att vardagsmotion är så bra och nödvändigt. Men hur mycket ger det egentligen att ta de 20 trappstegen istället för att åka rulltrappa? Faktum är att det ger en hel del. Vardagsmotion är all motion du gör när du utför dina vardagliga sysslor, gratismotion om man så vill. Väger man 80 kg och ägnar en timme åt att storhandla förbränner man ungefär 500 kcal. Om samma person skulle klippa gräset i en timme skulle 470 kcal behövas för att utföra det arbetet. Om en person som väger 65 kg ägnar en timme åt att leka med barnen skulle 340 kcal förbrukas. Att skotta snö skulle resultera i en förbrukning av 410 kcal hos samma person. Att gå raskt i en timme skulle innebära att personen på 80 kg skulle förbruka 500 kcal medan personen på 65 kg skulle göra av med 410 kcal.

Att gå den där extra biten istället för att ta bussen, eller att ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan, eller att lämna bilen hemma och istället gå till mataffären kan, sett över en hel dag, göra att du kommer upp i en timmes rask promenad, och vips har du bränt 410 kcal extra, utan att du ens tänkt på det. Vardagsmotionen är med andra ord viktigare än du tror, speciellt om du vill bränna fett och gå ner i vikt.

Hur påverkar styrketräning fettförbränningen?

Att inkludera styrketräning i sitt träningsupplägg är en mycket god idé. Styrketräning bidrar både till att minska nedbrytningen av muskelmassa, vilket annars kan ske under en diet. Ansträngningen i samband med styrketräningen gör dessutom att du bränner kalorier, vilket naturligtvis är positivt när du vill bränna fett och gå ner i vikt.

Att bygga upp muskler är en energikrävande process för kroppen och detta är ytterligare en anledning till att inkludera styrketräning i samband med en fetförbränningsdiet. Den ökade muskelmassan kräver dessutom mer energi, vilket medför att ämnesomsättningen ökar och du bränner mer även i viloläge.

Är du nybörjare är det en god idé att ta hjälp av en kunnig person så att du lyfter på rätt sätt. De flesta gym erbjuder hjälp från personliga tränare. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är det en bra idé att fokusera på de stora muskelgrupperna om ditt mål är att minska i fett. Dessa muskelgrupper, exempelvis lårmusklerna, kräver mer energi för att hålla igång och det är positivt ur fettförbränningssynpunkt.

Effektivt träningsprogram som ökar fettförbränningen

Den mest effektiva fettförbränningsträningen är alltså den där du kombinerar konditionsträning och styrketräning. För att maximera träningen är det bra att kombinera konditionsträning i form av raska promenader eller joggingturer med högintensiv intervallträning och styrketräning. För dig som vill ha något att gå efter har vi satt ihop ett träningsprogram för just fettförbränning.

MåndagTisdagOnsdagTorsdagFredagLördagSöndag
Kondition5 kmVila5 km5 kmVila5 km5 km
StyrkaBasövningarVilaBasövningar-VilaBasövningar-
Intervall60/30Vila-60/30Vila--

Glöm inte vikten av att äta rätt om du vill bränna fett. I våra artiklar om Intervallträning och fettförbränning, Fettföbränning och 5 fettförbrännande ämnen kan du läsa mer.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Intervallträning och fettförbränning

Effektivisera din fettförbränning genom att öka intensiteten.
 

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 

5 fettförbrännande ämnen

Hjälp din ämnesomsättning med naturliga ämnen.
 

5 tips för ökad fettförbränning

Teorier och metoder kring fettförbränning är nästintill oändligt.
 

Koffein och fettförbränning

Utöver den uppiggande effekten så påverkar koffeinet även din ämnesomsättning.
 

Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 

Hur du förbränner fett med styrketräning

Trött på konditionsträning? Läs om hur du kan förbränna fett med styrketräning!
 

Kom igång med din träning

Vi hjälper dig att komma igång med träningsupplägg och kost.
 

CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
 

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
 

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
 

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
 

Uppbyggande hormon och fettförbränning

GH bidrar till fettförbränningen men många faktorer påvkerkar.
 

Fettförbränning och könsskillnader

De fysiologiska mekanismerna bakom fettförbränning är väldigt komplexa
 

Träningstrender i höst

Kickstarta hösten med träning! Här listar vi dom senaste träningstrenderna.
 

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
 

Stor guide: Så maximerar du din fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
 

Graviditetsträning

Träningstips för dig som är gravid.
 

Myter om kost och träning för tjejer

Myterna inom ämnet kost och träning för tjejer.
 

Välj rätt viktminskningstillskott

Välj rätt dietpiller till din viktminskningsmetod, för att nå ditt resultat!
 

Nya träningsrutiner

Tips till dig som vill skaffa nya träningsrutiner och lära dig att behålla dem!
 

Uppstart efter semestern

Efter en skön semester är det dags att hitta tillbaka till hälsosamma vanor.
 

Aminosyror för träning

Aminosyror har en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen!
 

Aminosyran karnitin för din träning

L-karnitin är en aminosyra som medverkar i fettförbränningen.
 

Hur påverkar träning kroppen?

Svårt att komma igång? Vi har listat varför du mår bra av träning.
 

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.