Vitamin B9, folsyra

Folsyra, även känt som vitamin B9, är mest omtalad som tillskott för gravida, eftersom det är viktigt för vår arvsmassa och kan förebygga missbildningar hos barn.

  • Vad är folsyra?
  • Tillskott av folsyra
  • Var finns folsyra naturligt?

Vad är folsyra?

Folsyra är vattenlösligt och finns i flera olika former. Det behövs för vår celldelning, celltillväxt och för att vår arvsmassa ska fungera normalt. Därför rekommenderar Livsmedelsverket ett tillskott för dig som planerar eller väntar barn. Ett tillskott kan ge skydd mot missbildning av barn och för stor brist på folsyra under en graviditet kan ge den allvarliga skadan ryggmärgsbråck hos barnet.

Gravid kvinna med blomma

Tillskott av folsyra

De flesta av oss få i sig en aning för lite folsyra genom kosten. Det rekommenderade intaget är 300 mcg dagligen, och för gravida har behovet ökat till 400 mcg. Folsyra finns i multivitaminer och B-komplex samt som enskilt tillskott. Ett tillskott av enbart folsyra brukar vara doserad till 400 mcg, i likhet med dagsbehovet för en gravid kvinna.

Tillskott med folsyra

1 av

Biverkningar

Inga, folsyra lagras ej i kroppen.

Var finns det naturligt?

Livsmedel med rikligt innehåll av folsyra är bland annat äggula, spenat, baljväxter och inälvsmat. Även många frukter och grönsaker innehåller en mängd folsyra.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost