Tranbär

Den välkända husmorskuren

Du har säkert fått rådet att dricka tranbärsjuice i samband med urinvägsinfektioner. Men hur mycket ligger egentligen i detta gamla husmorsknep? Oavsett hu mycket som stämmer, kan vi i alla fall konstatera att det lilla röda bäret är rikt på diverse näringsämnen som passar var du än befinner dig i livet.

  • Kuriosa om tranbär
  • Hjälper tranbär mot urinvägsinfektion?
  • Egenskaper och användning

Kuriosa om tranbär

Tranbär har en lång historia i framför allt Nordamerika där det lilla röda bäret är mycket uppskattat, inte minst i samband med Thanksgiving. Tranbär har funnits med dem i hundratals år till olika maträtter och drycker, och historiens sjömän hade med sig torkade tranbär som hindrade dem att drabbas av skörbjugg.

Tranbärssaft och färska tranbär

Namnet tranbär kommer från engelskans cranberry, som i sin tur härstammar från tranor. Man tyckte nämligen att bäret liknade en tranas huvud. Det latiska namnet är Vaccinium oxycoccos.

Tranbär odlas i Nordamerika, men växer även vilt både där och på Europas kontinent. I Sverige har vi gott om de små bären, som gärna växer på öppna mossar och myrar. Buskarna är små och snåriga och bären är relativt svåra att komma åt. Bären blir mogna först sent på hösten och är som allra godast precis innan frosten slår till.

Hjälper tranbär mot urinvägsinfektion?

Färskpressad tranbärsjuice är ett välkänt knep för att motverka symtom från urinvägsinfektioner, men om detta verkligen hjälper är vida omstritt. Påståendet har fått visst erkännande från moderna studier, men det är ännu inte vetenskapligt kartlagt hur det ligger till. Teorin är att det låga pH-värdet kan motverka att bakterier får fäste, och tranbäret innehåller dessutom en rad olika antioxidanter och näringsämnen.

För att testa nyttan med tranbär i samband med urinvägsinfektioner genomfördes en studie* med 22 testpersoner och 22 kontrollpersoner som alla haft problem med frekvent återkommande urinvägsinfektioner. Testgruppen fick tranbärsextrakt dagligen, medan kontrollgruppen inte fick någon behandling. Testet pågick under två månaders tid, och man jämförde sedan symtomen med de två månader som passerat före testperioden.

Testgruppen som fått tranbärsextrakt visade en markant minskning av frekvensen av urinvägsinfektionerna, med hela 73 % lägre frekvens. Sju personer blev helt symptomfria, medan tre personer fick fortsätta med medicinsk behandling. Man jämförde även varaktigheten av symtomen, och den genomsnittliga tiden för en infektion var 2,5 dagar.

I kontrollgruppen som inte fått tranbärsextrakt hade frekvensen av urinvägsinfektionen bara minskat med 15 %. Ingen person blev helt symptomfri, medan hela åtta personer fick gå vidare med medicinsk behandling. Varaktigheten var i genomsnitt 3,6 dagar för kontrollgruppen.

Inga biverkningar registrerades i denna studie. Med detta underlag kunde man anta att tranbär kan påverka symtomen hos urinvägsinfektioner, men än så länge finns inte tillräckligt mycket studier för att ett allmänt antagande ska kunna göras.

Egenskaper och användning

Tranbär är kraftigt röda, vilket indikerar ett högt innehåll av antioxidanter. I tranbär finns flera olika grupper av antioxidanter, bland annat katekiner, polyfenoler och antocyaniner, som ger en kraftigt blåröd färg. Tranbär innehåller även reservatrol, ett annat antioxidativt ämne som fått mycket uppmärksamhet då det även förekommer i vindruvor och vin. Tranbär är även rikt på flera vitaminer och mineraler, bland annat innehåller de en riklig mängd C-vitamin, folsyra, järn och zink.

Idag används tranbärsextrakt i kosttillskott, varav många av dem marknadsförs för urinvägarna. Tranbär används även för att pressa till juice och sylt eller torkas för att kunna användas som snacks, till mysli eller bakverk. Bären har en frisk och syrlig smak, och kan beskrivas som en mer intensiv smak av lingonet. Prova att göra en frisk smoothie av tranbär eller ät dem precis som de är för att ta del av dess näringsrika ämnen.

*Referenser: Cranberry supplementation in the prevention of non-severe lower urinary tract infections: a pilot study. A. Ledda, A. Bottari, R. Luzzi, G. Belcaro, S. Hu, M. Dugall, M. Hosoi, E. Ippolito, M. Corsi, G. Gizzi, P. Morazzoni, A. Riva, L. Giacomelli, S. Togni. 2015.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost