Träna på semestern

På vår efterlängtade semester ska vi passa på att återhämta oss och samla nya krafter inför hösten. Det betyder inte att du måste sluta träna, utan vill du hålla formen under sommaren finns det flera enkla sätt att varva sol och bad med aktivitet.

  • Träna på semestern
  • Äta på semestern

Träna på semestern

Vill du ha en aktiv semester finns det många roliga och spännande resor att göra, som cykelsemester, vandra i berg eller boka en arrangerad träningsresa. Även traditionella solsemestrar erbjuder många aktiviteter att ta vara på.

Strandlöpare dricker vatten

Planera din resa innan du åker, kolla upp vilka träningsmöjligheter det finns på semesterplatsen och om det finns gym eller gruppträning att tillgå. Vill du inte stänga in dig på ett svettigt gym under resan, kan du packa med dig lätta redskap för hemmaträning. Ta med dig ett par löparskor och redskap som gummiband och hopprep.

Träningsredskap

1 av

Underskatta inte ett tungt styrke- och konditionspass med enbart egen kroppstyngd, det kan vara nog så jobbigt! Nedan följer ett träningspass med bara kroppen som redskap, en genomkörare för hela kroppen som du garanterat har tid med ett par gånger under semestern. Genomför alla övningar i cirkel tre gånger och vill du avancera är det bara att lägga till fler övningar.

ÖvningAntal
Jogg och sprint i backeUppvärmning, 10 minuter
Utfallsgång20 steg fram, 20 steg tillbaka
Jägarvila90 sekunder
Rygglyft15 repetitioner
Armhävningar15 repetitioner
Dips15 repetitioner
Sit ups15 repetitioner
Plankan60 sekunder

Även i de små tillfällena på semestern finns det utrymme för aktivitet. Passa på att simma en sväng när du ändå badar, eller trampa vatten på stället under några minuter. Upptäck ditt resemål genom långa promenader genom staden eller hyr en cykel och avsluta de härliga sommarkvällarna med en kubb- eller badmintonturnering bland sällskapet.

Äta på semestern

Under vardagen när jobb och skola rullar på, har vi ofta regelbundna måltider på schemat, som lätt tappas bort när vi är lediga. Försök att hålla kvar vid ordentlig frukost, lunch och middag. Ett proteinpulver är lätt att ta med sig och kan underlätta när du behöver ett bra mellanmål och medverkar till att du bevarar din muskelmassa under semestern. Även ett multivitamin och fiskoljekapslar kan rekommenderas om du slarvar med vitaminerna under ledigheten.

Semestermat ska vara god och speciell, och vill du behålla formen finns det god semestermat som inte behöver vara speciellt fet. Grillad mat är klassikern på semestern, och en bra grund till måltiden. Det är oftast tillbehör av feta såser, chips och vitt bröd du behöver se upp med om du vill undvika en viktuppgång. Testa mer kalorisnåla alternativ och undvik sockerrik läsk och för mycket alkohol.

Kalorisnåla tillbehör

Glass i stora lass och nybakade pajer av färska bär är gott till eftermiddagskaffet. Även här kan du göra stora vinningar genom att baka lite nyttigare. Nedan följer ett recept på en utomordentligt god sommarpaj som du kan servera med en lättare glass eller kvarg med vaniljsmak.

Härlig jordgubbspaj

*Bild och recept från Superfruit

Glutenfri jordgubbspaj, 6 port:

Mandelbotten
Näringsinnehåll1 port
Energi542 kcal
Protein11 g
Kolhydrater26 g
Fett40 g
0,75 dl kokospalmsocker
3,75 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 ägg
2 msk kokosolja
Fyllning
3 äggulor
2 dl creme fraiche
3 msk kokospalmsocker
250 g jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till botten och bearbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i en form som du penslat med kokosolja. Ställ formen i kylen 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen i 8 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, creme fraich och socker till en jämn smet. Häll smeten i den gräddade pajbottnen och lägg sist i jordgubbarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pajen svalna och pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Ingredienser till jordgubbspaj

1 av

Ta vara på din semester och behåll formen med roliga aktiviteter!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost