Taurin

Aminosyran taurin förekommer i många av kroppens vävnader och kan produceras av kroppen på egen hand. Taurin hjälper bland annat till vid hjärtrytm och mineralbalans.

  • Vad gör taurin i kroppen?
  • Vem behöver taurin?
  • Är taurin farligt?

Tillskott med taurin

 
Core Taurine
 
Self Omninutrition Amino Taurine
 
Solgar Taurin

Vad gör taurin i kroppen?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen på egen hand kan tillverka den och vi är därför inte lika beroende av att få i oss den via kosten. Taurin ingår inte proteiner som många andra aminosyror gör, utan förekommer i fri form i musklerna och vävnaderna.

Tjej dricker energidryck

Hur taurin fungerar är inte helt utrett ännu, men man har hittills kommit fram till några viktiga funktioner för aminosyran. Det tros ha antioxidanta egenskaper som skyddar cellerna från oxidativ stress. Turin är även delaktig vid regleringen av hjärtrytmen, och det hänger samman med balanseringen av mineraler. En rubbad balans av kalium och kalcium i hjärtmuskeln är nämligen förödande för hjärtats slagkapacitet.

Likadant påverkar mineralbalanseringen även musklernas normala funktion, och taurin ser till att salt- och vattenbalansen ligger på en bra nivå. Många mineraler och vattenmängden påverkar nämligen musklernas förmåga till kontraktion och avslappning.

Vem behöver taurin?

Taurin bildas som nämnt i kroppen på egen hand och därför finns det idag inga kostrekommendationer kring denna aminosyra. Människan är unik bland djuren när det kommer till egenbildning av taurin.

I kosttillskott finns taurin både i pulverform, tablettform och som ingrediens i olika energidrycker. Taurin är i dag mest designat för personer som tränar hårt och vill ta tillvara på dess egenskaper. Sitt namn till trots framställs taurin på syntetisk väg, och inte från tjurar som många trodde förr.

Är taurin farligt?

Taurin har ofta förekommit i media där unga personer farit illa av energidrycker, och man har då delvis beskyllt taurinet i energidryckerna. Det finns dock inga studier som har påvisat några risker med att äta extra taurin, såvida man följer rekommendationerna på produkten. Just energidrycker innehåller dock många uppiggande ämnen som man kan behöva ta det försiktigt med om man är ung eller känslig för dessa ämnen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Aminosyror för träning

Aminosyror har en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen!
 

BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 

EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
 

L-leucin

Leucin är en aminosyra som är utav stor betydelse för proteinsyntesen.
 

L-lysin

Lysin är en essentiell aminosyra som kan vara till hjälp vid viktnedgång.
 

Kalorifri BCAA glass

Gör en frisk BCAA isglass som du med fördel intar i samband med din träning.
 

Protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 

Kalori- och fettfri isglass

Ett underbart glassrecept som varken innehåller kalorier eller fett.
 

Chiafrön

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
Visa fler
Staff ▲