Taurin

Aminosyran taurin förekommer i många av kroppens vävnader och kan produceras av kroppen på egen hand. Taurin hjälper bland annat till vid hjärtrytm och mineralbalans.

  • Vad gör taurin i kroppen?
  • Vem behöver taurin?
  • Är taurin farligt?

Vad gör taurin i kroppen?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen på egen hand kan tillverka den och vi är därför inte lika beroende av att få i oss den via kosten. Taurin ingår inte proteiner som många andra aminosyror gör, utan förekommer i fri form i musklerna och vävnaderna.

Tjej dricker energidryck

Hur taurin fungerar är inte helt utrett ännu, men man har hittills kommit fram till några viktiga funktioner för aminosyran. Det tros ha antioxidanta egenskaper som skyddar cellerna från oxidativ stress. Turin är även delaktig vid regleringen av hjärtrytmen, och det hänger samman med balanseringen av mineraler. En rubbad balans av kalium och kalcium i hjärtmuskeln är nämligen förödande för hjärtats slagkapacitet.

Likadant påverkar mineralbalanseringen även musklernas normala funktion, och taurin ser till att salt- och vattenbalansen ligger på en bra nivå. Många mineraler och vattenmängden påverkar nämligen musklernas förmåga till kontraktion och avslappning.

Vem behöver taurin?

Taurin bildas som nämnt i kroppen på egen hand och därför finns det idag inga kostrekommendationer kring denna aminosyra. Människan är unik bland djuren när det kommer till egenbildning av taurin.

I kosttillskott finns taurin både i pulverform, tablettform och som ingrediens i olika energidrycker. Taurin är i dag mest designat för personer som tränar hårt och vill ta tillvara på dess egenskaper. Sitt namn till trots framställs taurin på syntetisk väg, och inte från tjurar som många trodde förr.

Tillskott med taurin

Är taurin farligt?

Taurin har ofta förekommit i media där unga personer farit illa av energidrycker, och man har då delvis beskyllt taurinet i energidryckerna. Det finns dock inga studier som har påvisat några risker med att äta extra taurin, såvida man följer rekommendationerna på produkten. Just energidrycker innehåller dock många uppiggande ämnen som man kan behöva ta det försiktigt med om man är ung eller känslig för dessa ämnen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost