Svart te

Det sägs att den första koppen te bryggdes av en slump eftersom några teblad av en händelse ramlade ner i en kopp hett vatten. Huruvida det är sant eller ej vet vi inte. Vad vi däremot vet är att svart te innehåller många nyttiga ämnen som är bra för kroppen, bland annat ämnen som gör oss lugna och glada.  

  • Hur går produktionen av svart te till?
  • Vilka ämnen innehåller svart te?
  • Vilka nyttiga egenskaper har svart te?

Hur går produktionen av svart te till?

Svart te produceras från tebuskens blad som man låter torka och sedan blandar med olika kryddor, frukter och bär för att ge teet en god smak. Tebusken, Camellia sinensis, har sitt ursprung i Asien där man druckit te i åtminstone 2000 år. Legenden säger dock att man druckit den varma drycken redan för 4700 år sedan och att det var kejsare Shennong som drack den första koppen te. Historien säger också att det var en ren slump att den första koppen te bryggdes. Man tror nämligen att det av en händelse ramlade ner några teblad i kejsarens varma vatten och att det var så man först upptäckte den värmande drycken.

Idag odlas tebusken på många håll i världen, men det fortfarande de asiatiska länderna som står för den största teproduktionen. Just svart te är den tesort som vi dricker mest av i Sverige, kanske beror det på att det är den tesort man känt till längst.

Två koppar svart te och några nybakade kakor.

När det svarta teet plockats låter man det torka på stora bäddar där fläktar påskyndar torkningsprocessen. Under torkningen oxiderar tebladen vilket gör att de får sin karaktäristiskt svarta färg. När teblandningen är klar paketeras den och säljs vidare så att vi kan ta del av denna hälsosamma och värmande dryck. Läs vidare i artikeln för att få reda på mer om det svarta teets nyttiga innehåll.

Vilka ämnen innehåller svart te?

Det svarta teet, eller egentligen tebladen, innehåller flera för oss nyttiga ämnen. Bland annat innehåller tebladen antioxidanter som kallas flavonoider. Antioxidanterna har fått mycket uppmärksamhet under senare år, allt sedan man upptäckt deras viktiga funktioner i kroppen. Antioxidanter utövar sin nyttiga effekt genom att förhindra att skadliga radikaler attackerar och förstör våra celler. De fria radikalerna bildas naturligt i en rad processer i kroppen, ja faktiskt till och med när vi andas, och om de inte stoppas förstör de cellernas väggar. Detta gör de genom att de får fetterna som bygger upp cellväggarna att härskna, precis som gammalt smör. Det är naturligtvis en skadlig process, men antioxidanterna hjälper alltså till att stoppa de fria radikalernas framfart.

Teblad innehåller även en mycket ovanlig aminosyra som heter teanin. Denna aminosyra finns bara i teblad och i en viss typ av svamp. Genom att dricka te får vi alltså i oss denna sällsynta aminosyra och det är något som vi mår bra av på flera sätt. Serotonin och dopamin är två signalsubstanser i hjärnan. Dessa kan bland annat aktivera belöningssystem som får oss att känna oss nöjda och belåtna med tillvaron. Teanin kan öka nivåerna av dessa signalsubstanser, vilket resulterar i att vi känner oss glada och lugna. Teanin kan samtidigt som det gör oss lugna även göra oss mer skärpta och förbättra våra kognitiva förmågor.

Teanin är inte samma sak som tein, vilket många tror. Faktum är att det är två helt olika ämnen. Tein är nämligen ett annat ord för koffein och man brukar tala om tein när man pratar om det koffein som finns i te. Te innehåller nämligen koffein, även om det är i mindre mängder än i kaffe. Det finns dock vissa tesorter, bland annat rooiboste och örtte, som är fria från koffein.


Två saker du inte visste om te:

  • Om du har mjölk i te försvinner kroppens förmåga att ta upp flavonoider. Detta beror på att mjölken binder upp flavonoiderna och gör det i stort sett omöjligt för kroppen att ta tillvara på dem. Vill du dricka te av hälsoskäl bör du alltså skippa mjölken.
  • Du bör inte dricka svart te direkt efter maten eftersom ämnen i te (polyfenoler) försvårar kroppens upptag av järn från maten.
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost