Selen

Selen är en antioxidant som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Det har också betydelse för kvaliteten på hår och hud, och tillskott är vanligt av den anledningen. Vi får generellt i oss för lite selen på grund av våra selenfattiga odlingsjordar och kan då behöva äta mer selenrik kost eller ta ett tillskott.

  • Vad är selen?
  • Tillskott med selen
  • Var finns det naturligt?

Vad är selen?

Selen är en antioxidant som skyddar cellerna mot nedbrytning. Fria radikaler utsöndras hela tiden i kroppen, speciellt när vi stressar och lever osunt, och processen bryter ner cellerna och föråldrar dem i förtid. Antioxidanter hjälper till att motverka nedbrytningsförloppet. Selen medverkar också till att reglera sköldkörtelhormonerna och har därmed betydelse för ämnesomsättningen.

Vackra tånaglar

Rekommenderad mängd är 40 mcg för kvinnor respektive 50 mcg för män, men i genomsnitt har de flesta svårt att komma upp i de nivåerna. För låga selennivåer kan synas på kvaliteten av hår och naglar. Även vårt immunsystem behöver selen för att fungera, och de vita blodkropparna som skyddar kroppen mot infektioner verkar fungera sämre utan tillgång till selen.

Tillskott

Selen finns som tillskott som riktar sig främst till de som vill vårda sitt hår och sina naglar. Det ingår även i multivitaminer för den som vill säkerställa sitt dagliga intag.

Tillskott med selen

Biverkningar

Överstig inte 300 mcg per dag, då selen kan få motsatt verkan och istället ge håravfall och hudförändringar. Tillskott med selen innehåller upp till 100 mcg och ger inga sådana biverkningar vid normal användning.

Var finns det naturligt?

Det är odlingsjorden som är den avgörande faktorn kring hur mycket selen vi får i oss. Den svenska jorden är dessvärre relativt selenfattig och mängden räcker inte för att ge ett tillräckligt högt intag. Fisk, skaldjur och ägg är bra källor till selen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost