Risprotein

Risprotein är ett vegetabiliskt växtprotein och ett bra alternativ för dig som inte vill eller kan äta vanligt proteinpulver, exempelvis laktosintoleranta eller sojaproteinallergiker.

  • Risproteinets egenskaper
  • Användning

Påse med okokt ris

Risproteinets egenskaper

Risprotein utvinns förstås ur ris, i en process där proteinet separeras från kolhydrater och fetter till ett proteinkoncentrat. Risprotein är helt naturligt utan tillsatsämnen med en bevarad näringsprofil från riskornet. Proteinhalten skiljer sig något mellan olika risprotein, men ligger vanligen mellan 65 och 80% som kroppen enkelt kan tillgodogöra sig. Risprotein är inte lika högvärdigt som övriga proteinsorter, men innehåller ändå många essentiella aminosyror och kan enkelt kombineras med protein från baljväxter för att höja det biologiska värdet.

Användning

Risprotein är ett helt vegetabiliskt proteintillskott som kan användas som måltidskomplement för vegetarianer som behöver en större andel protein i kosten. Det är helt fritt från tillsatsämnen och kan ätas av såväl laktos- och glutenintolleranta som mjölk- och sojaproteinallergiker eller av den som bara vill ha ett lite naturligare proteinpulver. Proteinets naturella smak gör att det kan blandas direkt i måltiden eller med frukt och bär för en godare proteindrink.  

Risprotein

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost