Receptmeny för en detox

Ordet detox betyder renande kur, men sättet man genomför en detox på varierar. Vissa väljer att enbart dricka juice under en tidsperiod, medan andra väljer att äta en helt vegansk kost. Vi har tagit fram denna korta giude med recept som hjälper dig på vägen, oavsett om du väljer att gå all-in med tuff detox eller väljer en lite lättare variant.

  • Satsa på rätt livsmedel under detoxen
  • 3-dagars recept för en detox

Satsa på rätt livsmedel under detoxen

Väljer man att genomföra en vegansk detox utesluter man alla animaliska produkter så som kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. Under denna detox äter man enbart vegetabiliska livsmedel som exempelvis bönor, linser, gryner av olika slag, frukt, nötter, grönsaker och bär.

Färska grönsaker och rotfrukter.

Om man tycker att det känns svårt att utesluta alla animaliska produkter ur kosten kan man välja att istället genomföra en lite enklare detox där man enbart utesluter nöt- och fläskkött. Istället väljer man proteinkällor som fisk, skaldjur och fågel. Om man vill äta mejeriprodukter väljer man fullfeta varianter och utesluter lightprodukter. Även om animaliska produkter är tillåtna under denna detox är det färska frukter och grönsaker som ska vara i fokus, precis som om man väljer att göra den tuffare varianten.

Oavsett vilken detoxmetod man väljer finns det livsmedel och ämnen man helt ska undvika under en detox. Men det finns många saker man kan välja istället.

VäljUndvik
Rött te (rooibos)Kaffe
DetoxteSalt
Vitt teSvart te
ÖrtteGrönt te
VattenAlkohol
FrönTobak
NötterSocker
Färskpressade juicer (ej från koncentrat)Syntetiska ämnen & tillsatser
Frukt
Grönsaker
Bär
Gryner

För många är det svårast att vänja sig av med kaffe, men man får försöka komma ihåg att abstinensen är övergående. Det är inte ovanligt att man känner sig småhungrig under sin detox, men detta är lätt att åtgärda. Nötter, frön, färsk frukt och enkla mellanmålsrecept finns det gott om. Se till att ha förberett en låda med dina favoriter att ta till när suget sätter in.

3-dagars recept för en detox

Det som kan bli svårt om man inte är van vid att laga vegetarisk mat är just matlagningsbiten. För många är det en helt ny värld som öppnar sig när man börjar utforska det vegetariska utbudet i en livsmedelsbutik. Att hitta enkla, veganska recept kan vara svårt så för den tuffare detoxvarianten har vi satt ihop ett menyförslag som man kan följa om man har svårt att hitta inspiration på egen hand, detta presenteras till vänster i tabellen nedan. Till höger finns ett menyförslag för den lite enklare detoxvarianten. Glöm inte att sallader (utan dressing) är perfekt detoxmat. Sallader har även fördelen att de kan kombineras och utformas efter eget tycke och smak.

Tuff detoxLättare detox
Dag 1Dag 1
ChiapuddingHavregrynsgröt med bär och nötter
Quinoasallad med guacamoleLaxfilé, kokt quinoa och grönsaker
Linsfyllda paprikorLinsfyllda paprikor
Dag 2Dag 2
Bovetegröt/Havregrynsgröt med bär och nötterChiapudding
Kikärtsbiffar med mathavre och chilisåsUgnsstekt kycklingfilé och grönsaker
TabboulehTabbouleh
Dag 3Dag 3
Mango och cashewsmoothie + fröknäckeMango- och cashewsmoothie + kokt ägg
Linsbiffar & ugnsbakad sötpotatisTorsk, kokt potatis och grönsaker
Ugnsbakad aubergine med linsröraUgnsbakad aubergine med linsröra

Många upplever matlagningen som tråkig när man inte får använda sig av salt. Men faktum är att det finns en arsenal av goda kryddor och örter som är helt okej att använda under en detox. Se dock upp för kryddblandningar som ofta innehåller både socker och salt. I övrigt är det fritt fram att experimentera med kryddor i köket för att ge maten en spännande smak.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost