MSM

MetylSulfonylMetan, eller MSM som det brukar förkortas, består av mineralet svavel och ingår naturligt i kroppens bindväv och skelett. MSM i pulverform är ett vanligt tillskott för den som vill behålla sin ledrörlighet och bland de som vill upprätthålla kvaliteten på hud och hår.

  • Vad är MSM?
  • Vilken uppgift har det i kroppen?
  • Hur används MSM och vilka studier finns?

MSM

 
MSM Pulver
 
MSM Tabletter
 
Lignisul MSM

Vad är MSM?

MSM är en förkortning av Metylsulfonylmetan, vilket innebär en form av organiskt svavel som finns naturligt i kroppen. Svavel är en viktig beståndsdel i kroppens kollagen och keratin, som bygger upp all bindväv, brosk, senor, hår och hud. MSM kallas därför ibland för ett skönhetsmineral, eftersom det ofta används för att upprätthålla håret och hudens kvalitet.  Många använder även MSM som tillskott för att bibehålla sin ledrörlighet.

Mätning av knärörlighet

Vilken uppgift har det i kroppen?

Kroppen använder MSM i framställningen av nya celler och för att producera aminosyror, enzymer och signalsubstanser. Exempelvis är produktionen av dopamin och serotonin beroende av MSM för att fungera optimalt. Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet. Det ingår i vårt belöningssystem och får oss att känna oss glada och tillfreds.

Även flera B-vitaminer, bland annat biotin och vitamin B1, behöver närvaro av svavel för att kunna tas upp ordentligt i kroppen. Det är speciellt intressant för dig som använder biotin för håret.

Hur används MSM och vilka studier finns?

MSM förekommer naturligt i mycket av vår färska mat, och finns även i koncentrerad kapsel- och pulverform för den som vill öka sitt intag. MSM i pulverform kan även användas för utvärtes bruk och strykas på huden tillsammans med salva, där det potentiellt hjälper till vid reparationsprocesser av skadad hud.

Vackra mineralstenar

MSM räknas som ett av naturens minst giftiga ämnen och kan ätas kontinuerligt som tillskott utan uppehåll. Det kan ha en utrensande effekt och ett tillskott bör därför påbörjas i en liten dos som sedan successivt trappas upp till rekommenderad mängd om cirka en tesked om dagen. Den som besväras av pulvrets något bittra smak kan enkelt dölja det i ett glas juice eller annan smakrik dryck.

MSM

 
MSM Pulver
 
MSM Tabletter
 
Lignisul MSM

För att undersöka vilken påverkan MSM kan ha på leder, testade man i ett försök* hur 49 män och kvinnor med osteoartrit i knäet reagerade på ett tillskott. Halva gruppen fick 1,125 gram MSM tre gånger per dag under tolv veckor, vilket är strax under den rekommenderade dagsdosen. Resterande deltagare fick lika stor mängd placebo under samma period. Med hjälp av kliniska studier testade man med jämna mellanrum stelhet, smärta och den fysiska funktionen i knäet på varje individ. Efter tolv veckor visade det sig att den grupp som fått MSM hade en förbättrad funktion och minskad smärta än kontrollgruppen, i jämförelse med före testperioden. Många liknande studier har gjorts, men fler behöver göras för att man ska kunna konstatera hur det verkligen ligger till.

För att veta vad MSM kan göra för dig är det enda sättet att testa själv. Den ultimata doseringen kan variera något mellan individer, så det bästa är att prova sig fram under en period.  

*Referenser:

Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study, E.M. Debbi, G. Agar, G. Fichman, Y.B. Ziv, R. Kardosh, N. Halperin, A. Elbaz, Y. Beer, R. Debi, BMC Complement Altern Med, 2011.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 

Kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
 

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
 

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
Visa fler
Staff ▲