Morotskaka

En klassisk morotskaka i ny, nyttig tappning. Njut den till kaffet eller som efterrätt.

Bitar av morotskaka på ett fat.

Ingredienser
Näringsvärdeper bit
Energi122,9 kcal
Protein3,4 g
Kolhydrater8,5 g
Fett8,1 g
Fibrer1,6 g
20 bitar
1 dl majsmjöl
1 dl havremjöl
3 msk smakneutral kokosolja
4 ägg
1 dl stevia strö
1 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk ingefära, malen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 dl finrivna morötter
Frosting
2 msk smakneutral kokosolja
2 dl cashewnötter
Saft från 1 citron
2 msk agavesirap
1 tsk vaniljpulver
Vatten

Tillredning:

Värm ugnen till 175 grader.

Riv morötterna på rivjärnets fina sida.

Blanda ägg och stevia i en bunke. Blanda sedan alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.

Smält kokosoljan och rör ner den i smeten tillsammans med morötterna.

Smörj en bakform med kokosolja och häll ner smeten i formen.

Grädda kakan i ugnen i ca 40 minuter. När kakan svalnar kan du förbereda frostingen.

Börja med att smälta kokosoljan och blanda sedan oljan med de övriga ingredienserna i en mixerskål. Mixa sedan tills du har en slät smet. Tillsätt vatten (endast små mängder i taget) efter hand för att få frostingen krämig.

Bre ett tjockt lager frosting på kakan och ställ in kakan i kylen, gärna över natten. Garnera med exempelvis riven kokos eller lite rivna morötter innan servering.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Matbloggstoppen
Skriven av Svensk Hälsokost