Mjölksyrabakterier

Magens bästa vän

En stor del av vårt immunsystem finns i våra tarmars naturliga bakterieflora, som hjälper till att skydda oss från skadliga bakterier. Ibland kommer vår mage i obalans, och en extra skjuts av mjölksyrabakterier kan hjälpa magen att hitta balansen igen.

  • Vad är mjölksyrabakterier?
  • Hur får du i dig mjölksyrabakterier?

Magvänliga bakterier

 
Probio Vital
 
Probi Mage
 
Helhetshälsa Probioplex
 
Alpha Plus UltraFlora Plus
 
Rubicon
 
Renew Life Pure Biotic Premium
 
Renew Life Pure Biotic Kvinna

Mage med hjärtformade händer

Vad är mjölksyrabakterier?

Hela 90 % av immunsystemets celler finns i tarmen och bakterierna hjälper magen att reagera normalt på olika födoämnen istället för att överreagera på ett sätt som vi får ont av. Tarmfloran innehåller normalt miljarder goda bakterier från flera hundra olika bakteriestammar. Dess nytta för oss består i att bilda ett syratåligt skydd längs slemhinnan där det motverkar skadliga bakterier som orsakar sjukdomar.

När tarmfloran rubbas av olika skäl drabbas vi av magbesvär. Det i sin tur kan leda till ett nedsatt immunförsvar, så att vi riskerar att bli sjuka. Genom att tillföra nya mjölksyrabakterier till tarmarna, kan vi hjälpa till att återuppbygga floran och försvaret.

Hur får du i dig mjölksyrabakterier?

Förr i tiden var det lättare att få i sig mjölksyrabakterier via kosten, eftersom vi syrade olika livsmedel för att förbättra hållbarheten på dem. Dagens kylmöjligheter motverkar förstås de skadliga bakterierna, men har även gjort det svårare för oss att få de goda bakterierna. Främst sura livsmedel, så som filmjölk och surade grönsaker, innehåller mjölksyrabakterier, samt livsmedel berikade med probiotika.

Livsmedel med levande bakteriekultur kallas probiotika, som är ett samlingsnamn på goda bakterier med bevisad effekt. Utöver det finns även prebiotika, som fungerar som föda till de goda bakterierna. Exempel på prebiotika är lösliga och gelbildande fibrer, som betaglukaner i havre och chiafrön. Livsmedel med synbiotika innehåller både pro- och prebiotika i synbios för bästa effekt. Ett bra tips är därför att äta prebiotiska livsmedel samtidigt som du äter probiotika, för att främja tillväxten av bakterierna i tarmen.

Kosttillskott med mjölksyrabakterier innehåller vanligen flera miljarder bakterier från de vanligaste stammarna. Om du har ofta har magproblem, eller tillfälligt fått en obalans i tarmarna på grund av sjukdom eller andra orsaker, kan probiotika hjälpa magen att lättare hitta balans igen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

5 tips för en bättre maghälsa

Vi ger dig våra 5 bästa tips för en bättre maghälsa!
 

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 

Ginseng

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 

Hälsa och välmående

Grundläggande råd för att främja din hälsa och ditt välmående.
 

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.
 

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
 

Därför ska du äta fiber

Fibrer är bra för tarmfunktionen och bidrar med näring till tarmfloran!
 

Oligosackarider

Oligosackarider är medellånga kolhydrater som fungerar som kostfibrer.
 

5 skäl att äta D-vitamin

5 viktiga skäl till varför vi bör få i oss D-vitamin.
 

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
Visa fler