Mangan

Mangan är ett mineral som inte har något fastställt rekommenderat intag. Det fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidering och behövs för att metabolismen ska fungera normalt.

  • Vad är mangan?
  • Tillskott med Mangan
  • Var finns mangan naturligt?

Vad är mangan?

Mangan ingår i flera proteiner och behövs för att metabolismen ska fungera. Det fungerar även som en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler. Fria radikaler frisätts kontinuerligt i kroppen och utsöndringen av dem ökar när vi röker, stressar och solar. Processen bryter ner våra celler och antioxidanter hjälper till at motverka nedbrytningen.

Något rekommenderat dagligt intag av mangan är inte fastställt, och de flesta av oss kommer upp i tillräckliga mängder. För den som tränar mycket och har en högre metabolism ökar behovet något.

Tillskott med mangan

Mangan ingår i multivitaminer men finns även som separat tillskott för den som vill säkerställa sitt intag vid exempelvis kaloriunderskott då det är svårt att få i sig alla näringsämnen.

Tillskott med mangan

Biverkningar

Inga biverkningar vid normal användning. Det är svårt att överdosera mangan, men man ska inte överstiga 10 mg om dagen i längre perioder. I tillskott brukar en portion innehålla runt 5 mg.

Var finns det naturligt?

En varierad kost brukar ge tillräckligt med mangan. Det återfinns i rikliga mängder i sädesslag, bär, nötter och många grönsaker.

Skål med färska jordgubbar

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost