Livsmedelsmärkningar

Det finns en djungel av livsmedelsmärkningar i butikerna idag, och ibland är det svårt att veta vad som står för vad eller vad man ska leta efter för produktmärkningar i livsmedelsaffärerna. Här nedan finner du förklaringar till flertalet av de mest vanligt förekommande livsmedelsmärkningarna i Sverige.

KRAV

KRAV är en märkning som visar att produkten är tillverkad med höga villkor på klimatpåverkan, djurhållning, hälsa och socialt ansvar samt visar att produkten är producerad på ett miljövänligt sätt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Med socialt ansvar syftar man på att hjälpa dem som jobbar med framställningen att få förbättrade arbetsvillkor, och ett annat plus är att de som jobbar med KRAV-certifierade produkter även slipper exponering för gifter så som kemiska bekämpningsmedel. För att du även ska kunna välja bra och KRAV-märkt mat när du äter ute kan en restaurang få 1-3 KRAV-märken där 1 KRAV-märke innebär att 25 % av maten kommer från KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel, medan 3 märken betyder att 90 % av maten är KRAV-godkänd.

Många ord huller om buller med ordet "livsmedelssäkerhet" i centrum

Fairtrade

Fairtrade är en produkt- och livsmedelsmärkning som syftar till att skapa bättre villkor för odlare och anställda inom bland annat livsmedelsindustrin, och omfattar särskilt dem som jobbar i länder med utbredd fattigdom. Exempelvis bidrar du som konsument av fairetradeprodukter till att denna grupp individer får förbättrade ekonomiska förutsättningar och större trygghet genom långsiktiga handelsavtal. Utöver livsmedel kan fairetrademärkningen även ses på viner, leksaker, skor, produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull och mycket mer.

Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets egen livsmedelsmärkning. En produkt med nyckelhålsmärkning innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer samt nyttigare eller mindre fett än andra liknande produkter. Exempelvis kan du enkelt veta att det nyckelhålsmärkta brödet är ett sundare val än andra brödsorter. För att ett livsmedel ska få märkas med nyckelhålet måste det uppfylla flera regler som inkluderar salt-, socker-, kostfiber- och fullkornshalten samt vilken typ av fett som ingår. Och eftersom att olika livsmedelsgrupper har ett mycket åtskilt näringsinnehåll jämförs grupperna var för sig (exempelvis jämförs yoghurt med yoghurt och smör jämförs med smör).

EU-ekologiskt/EU-lövet

Det största syftet med EU:s ekologiska märkning är att göra det lättare för konsumenten att hitta organiska och ekologiska produkter. För att en produkt ska få märkas med EU:s ekologiska märke måste man använda ekologiskt utsäde och man får inte använda syntetiskt framställda bekämpningsmedel. Dessutom får man inte använda genetiskt modifierande organismer och djuren ska till största del få ekologiskt foder från gården de bor på. Utöver allt detta ska djuren få tillgång till att vara ute och få möjligheten till ett naturligt beteende. I slutändan ska 95 % av produktens innehåll vara ekologiskt producerat.  

Vegetarisk mat

Rainforest Alliance

För att en produkt ska få märkas med Rainforest Alliance groda måste produktens framställning och innehåll följa flera stränga krav. Odlingarna och skogsbruken där produkten kommer ifrån måste nämligen följa Rainforest Alliances riktlinjer för miljöskydd, social rättvisa och ekonomisk livskraftighet. Rainforest Alliance jobbar för att skydda och bevara djur, natur, jordar och vattendrag, men även för att hjälpa arbetarna och deras familjer till att förbättra deras levnadsförhållanden.

Svenskt Sigill

Det svenska sigillet finns på livsmedel och blommor som kommer från Sverige och som har gått igenom kvalitetssäkring. Varan med denna märkning kommer från förstklassiga producenter som tar hänsyn till både djur och miljö. På så vis jobbar Svenskt Sigill för att förbättra djurens omständigheter, värna om miljön och ökad livsmedelssäkerhet.

Överkorsade sädesslag

Produkter med märket överkorsade sädesslag/ax visar dig som glutenintolerant att du kan äta/dricka livsmedlet utan oro. Märket visar nämligen på att produkten innehåller en mycket liten mängd gluten eller inget gluten alls. Produkten med symbolen kan innehålla upp till 20 mg gluten per kilo, men den forskning som finns idag tyder på att tarmen klarar upp till 50 mg/gluten utan att påverkas om du är intolerant. Under symbolen ska det även finnas en kod som visar att livsmedlet har blivit kontrollerat av det Svenska Celiakiförbundet.

Demeter

Demeters märke visar dig att produkten kommer från en biodynamisk och ekologisk odling. Skillnaden från KRAV-märkningen är alltså att enbart biodynamiska preparat ska användas på fälten och vid kompostering. Gårdar med Demeter-certifiering måste även vara oberoende och självförsörjande när det kommer till djurfoder, gödsel och kompost.

MSC Marine Stewardship Council

MSC-märkningen förekommer på livsmedel med hållbart fångad fisk och skaldjur. Exempelvis visar märkningen på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Dessutom måste företagen som hanterar och säljer MSC-märka produkter uppfylla MSC:s spårbarhetsstandard. Detta betyder att alla MSC-märka produkter ska kunna spåras och kontrolleras för att de inte ska blandas med andra fisk- och skaldjursprodukter.

UTZ certified

UTZ certifieringen står för hållbar odling och bättre möjligheter för odlarna, deras familjer och vår miljö. UTZ-programmet möjliggör för odlare att lära sig om bättre odlingsmetoder, att förbättra arbetsförhållanden och ta bättre hand om miljön. Genom UTZ-programmet kan bönderna odla bättre grödor, tjäna mer pengar och skapa nya och bättre möjligheter samtidigt som de hjälper till att skydda miljön.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost