Laktosfritt protein

Det är inte alltid lätt att hitta rätt i djungeln av proteintillskott, speciellt inte om du dessutom är laktosintolerant. Trots det vill även laktosintoleranta kunna välja ett gott proteinpulver efter eget behov. Dagens marknad har många fullvärdiga alternativ att erbjuda den laktosintoleranta.

Dessa tillskott är laktosfria eller mycket låglaktos.

  • Vassleproteinisolat och vasslehydrolysat
  • Äggprotein
  • Sojaprotein
  • Växtprotein

Löpare vilar i gräset

Vassleproteinisolat

Vanligt standardprotein är vanligtvis gjort på koncentrerat vassleprotein från mjölk och inte användbart för laktosintoleranta. Så kallat vassleproteinisolat är en renad form av vasslekoncentrat, där det mesta av laktosen och fettet är bortsorterat. Vassleisolat är främst utformat för att ge en högre proteinhalt per portion, men passar alltså lika bra för den som är laktosintolerant. De proteinpulver som marknadsförs som laktosfria är baserade på just isolat. Ett hydolyserat vassleprotein är vassleisolat som har brutits ner i mindre beståndsdelar för att ge ett ännu snabbare upptag och är även det mycket låglaktos. När du väljer proteinpulver ska du dock vara noga med att välja ett protein med enbart isolat eller hydrolysat, och inte en blandning med koncentrat, då det innehåller laktos.

Äggprotein

Äggproteinpulver är gjort på äggvita och kan användas av både laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker. Äggprotein har en medelsnabb upptagningsförmåga och kan användas både som mellanmål och direkt efter träning. Äggprotein har dessutom den stora fördelen att innehålla minimalt med fett och kolhydrater.  

Sojaprotein

Sojaprotein är ett vegetabiliskt och högvärdigt protein baserat på sojabönan. Det har en relativt snabb upptagningshastighet och kan helt och hållet ersätta vassleprotein. Sojaproteinet har länge haft dåligt rykte hos tränande personer på grund av sojabönans innehåll av fytoöstrogener, ett ämne som liknar det kvinnliga könshormonet. Sojaprotein är dock helt renat från dessa ämnen.

Växtprotein

Den senaste tiden har utbudet utökats av proteinpulver från växtriket, och hampaprotein och risprotein är två av de vanligaste. Hampaprotein är ett högvärdigt protein som även innehåller mycket näring och nyttiga omegafettsyror. Det är ett helt naturligt protein utan laktos, gluten eller tillsatsämnen. Risprotein utvinns ur ris där proteinet separerats från kolhydrat och fett. Risprotein är inte lika högvärdigt som övriga proteinsorter men kan enkelt kombineras med andra proteiner, exempelvis från baljväxter, för att höja aminosyratillgängligheten.

Som laktosintolerant har du med andra ord mycket att välja bland, både snabba och långsamma proteiner från växt- och djurriket.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost