L-Cystein

Aminosyran L-Cystein är en svavelhaltig aminosyra som förekommer i bland annat huden och håret och fungerar som en antioxidant. Dessutom medverkar cystein till att bland annat bilda glutation.

  • Cysteinets egenskaper
  • Här hittar du cystein

Cysteinets egenskaper

L-Cystein är en icke-essentiell aminosyra som kan tillverkas i levern med hjälp av metionin och serin. Cystein är en svavelhaltig aminosyra som finns i bland annat håret och huden, där det hjälper till att bygga upp det. Cystein fungerar som en antioxiadant och hjälper till att skydda cellerna från fria radikaler som kan orsaka cellnedbrytning. Cystein förekommer även i GTF, glukostoleransfaktorn, som är delaktig för att kroppens celler ska kunna ta upp glukos från blodet. Aminosyran ingår även i flera matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ned maten vi äter, så att vi kan ta upp näringen. Kort och gott är cystein en aminosyra med många egenskaper!

Kål, lök och ägg

Cystin är en mer stabil form av aminosyran, som ombildas till cystein i vid behov i kroppen. De är svåra att skilja på, inte minst på grund av dess snarlika namn, men det har visat sig att cystein har ett mer svavelrikt innehåll och fungerar bättre som antioxidant än cystin. Cystein kan i sin tur bilda taurin, glutation och sulfater i kroppen.

Här hittar du cystein

Cystein finns i svavelrika livsmedel, och vill du få i dig extra mycket cystein kan du äta ägg, mjölkprodukter, bönor, kål, kött och fisk. På kosttillskottsmarknaden är L-Cystein i ren form ännu sällsynt, och detta beror främst på att några bristsymtom aldrig förekommer eftersom kroppen kan tillverka aminosyran själv. Många som vill använda cystein är även intresserade av glutation, som syntetiseras från bland annat cystein, och som finns att tillgå som kosttillskott.

Glutation

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost