Krom

Krom är ett livsviktigt mineral som behövs i mycket små mängder. Det påverkar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater och bidrar till jämna blodsockernivåer. Därför är det populärt i tillskott för minskat sötsug och viktreducering.

  • Vad är krom?
  • Tillskott med krom
  • Var finns krom naturligt?

Vad är krom?

Mineralet krom ingår i det som kallas GTF, glukostolerans-faktorn. GTF är ett hormon som utsöndras samtidigt som insulin, och kontrollerar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater ur blodet. Krom bidrar därigenom till att jämna ut blodsockernivåerna, vilket kan leda till ett minskat sötsug. Vid låga blodsockernivåer ökar ofta vårt sug efter socker, och ett stabilt blodsocker kan motverka det. Rekommenderat dagligt intag av krom är 50 mcg för en vuxen person. Ett för litet intag av krom kan påverka ämnesomsättningen och insulinkänsligheten negativt.   

Chokladätande tjejmun

Tillskott med krom

Tillskott med krom är populärt hos de som vill få bukt med sitt sötsug och gå ner i vikt. Krom ingår därför ofta i produkter för viktnedgång, men finns också som enskilt tillskott och i multivitaminer.

Tillskott med krom

Biverkningar

Krom kan lagras i kroppen, och stor dosera under en lång tid kan därför möjligen vara skadligt. Överskrid inte ett intag på mer än 800 mcg per dag.

Var finns krom naturligt?

Fullkornsprodukter och nötter är bra källor till krom, och det finns även i kaffe. Livsmedel som tillagas i kastruller av rostfritt stål får i sig en liten mängd krom som vi kan tillgodogöra oss.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost