Koppar

Koppar är ett livsnödvändigt mineral som även har antioxidantiska egenskaper. Det behövs för vårt immunsystem och medverkar till hårets och hudens normala pigmentering. Det är därför vanligt i kosttillskott riktat för hår och hud.

  • Vad är koppar?
  • Tillskott med koppar
  • Var finns det naturligt?

Vad är koppar?

Koppar är ett spårelement, alltså ett ämne som behövs i mycket små mängder, men som ändå är livsviktigt. Koppar ingår i flera proteiner och är viktigt för bindväven, normal nervfunktion och immunsystemet. Koppar bidrar även till hårets och hudens pigmentering, alltså färgsubstans.

Hår och hud

Koppar fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna från fria radikaler. Fria radikaler utsöndras när vi röker, solar eller stressar och påskyndar nedbrytningen av våra celler.  Antioxidanter motverkar denna process.

Tjej med vackert hårsvall

Rekommenderat intag är knappt 1 mg per dag. Trots att det är en mycket liten mängd vi behöver, kan ett för lågt intag leda till blodbrist. Det innebär att antalet röda blodkroppar är lägre än normalt, samma symptom som vid ett för lågt järnintag. Det beror på att koppar ingår i den enzym som omvandlar järn till den form vi kan ta upp. Har vi då för lite koppar, kan denna omvandlingsprocess inte utföras.

Tillskott med koppar

Koppar ingår i väl samansatta multivitamintillskott. Det förekommer även i tillskott för hår och hud, på grund av dess pigmenterande egenskaper. Bland annat används det för att undvika grått hår, för att stärka hårkvaliteten och minska akneproblem. Det behövs fortfarande mer studier för att kunna säkerställa att det verkligen fungerar, men de som testat upplever ofta en förbättring.

Multivitamin

Biverkningar

Undvik att överdosera koppar i större utsträckning. Koppar är en tungmetall som kan lagras i kroppen, och extrema doser kan ge illamående och kräkningar. Vid normala doser finns inga risker.

Var finns det naturligt?

Livsmedel som skaldjur, inälvsmat, bönor och fullkornsprodukter är goda källor till koppar. Det är också ganska vanligt att vi får i oss koppar genom dricksvattnet, på grund av korrosion av koppar i vattenledningar. För att undvika ett för högt kopparintag, rekommenderas att låta vattnet rinna en stund innan man använder det.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost