Kondroitin

Kodroitin är en vanlig ingrediens i kosttillskott utvecklade för ledhälsa och är allra verksam i kombination med glukosamin.

  • Kondroitinets funktion
  • Kondroitin som tillskott

Smärta i axel

Kondroitinets funktion

Kondroitin finns naturligt i brosk och bindväv som kondroitinsulfat, uppbyggt av glukoronsyra och galaktosamin. I kroppen finns det främst av två anledningar; för att bevara broskets kvalitet i egenskap av dess byggsten, samt stabilisera bindväven där det även hjälper till att smörja och skydda från yttre påfrestningar.

Kondroitin som tillskott

Kondroitin förekommer ofta i kosttillskott utvecklade för ledhälsa och rörlighet. Det är mest effektivt i kombination med andra verksamma ämnen, exempelvis glukosamin.

I en undersökning* där man undersökte effekten på leder av kondroitin och glukosamin, påvisade man betydelsefulla skillnader vid ett intag av de båda. 32 personer med artros undersöktes under 16 veckor. Testgruppen fick ett dagligt intag av både glukosamin och kondroitin samt MSM och vitamin D, medan jämförelsegruppen fick placebo. Efteråt mätte man nivåerna av kollagen och hyaluron, där testgruppen visade stora förbättringar i jämförelse med placebogruppen som inte förändrats alls.

Vill du veta om kondroitin är något för dig, är det allra säkrast att testa själv. Läs gärna mer om ledhälsa och olika ämnen i Muskel- och ledhälsa.

Referenser:

*Effect of glucosamine-based combination supplement containing chondroitin sulfate ant antioxidant micronutrients in subjects with symptomatic knee osteoarthritis: A pilot study. Nakasone, Watabe, Watanabe, Tomonaga, Nagaoka, Yamamoto, Yamaguchi. 2011.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost