Kollagen

Kollagen är ett kroppseget ämne som finns i all bindvävsstruktur, så som leder, brosk, hud och hår. Kollagen som tillskott används därför just för att stärka kvalitén på något av dessa områden.

  • Kollagenets funktion
  • Kosttillskott

Vacker hy

Kollagenets funktion

Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av fiberproteinet kollagen och det finns i all vår bindvävsstruktur. I lederna ger kollagenet en böj- och dragfasthet till skelettet och utgör en strukturell enhet i bindväven, där den ger stöd och skydd mot yttre stress och belastning. Kroppen producerar själv detta protein genom tillgång på aminosyror och bygger upp strukturen hela tiden. Parallellt med detta sker dock även en ständig nedbrytning av proteinet som en mycket motstridig kraft.

Ca 70 % av huden består av kollagen. Som små barn har vi full tillgång till kollagen, och det är också därför som vi då kan grimasera utan att få tillstymmelse till några rynkor och väck. Produktionen av det kroppsegna kollagenet minskar sedan i takt med att vi blir äldre, samtidigt som nedbrytningen fortsätter i samma hastighet.

Kosttillskott

Kollagen som kosttillskott förekommer både som ingrediens och som enskilt tillskott och finns både som flytande, pulver och i tablettform. Kollagentillskott är populärt både bland de som vill ta hand om sin hud och sitt hår vill och de som vill bibehålla sin ledrörlighet. Det kan vara antingen för den som tränar mycket och sliter på lederna eller de som av annan anledning känner av försvagade leder.

Kollagen flytande

Tillskott med kollagen finns både från animaliska och vegetabiliska källor. För att upptaget i kroppen ska vara så bra som möjlighet är kollagenet redan förspjälkat till ett så kallat hydrolysat, så att kroppen inte behöver bryta ner det i mindre delar innan den kan ta upp det.

Läs mer om kosttillskott för muskel- och ledhälsa samt till hår, hud och naglar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost