Kisel

Kisel är ett spårämne som ingår som ingrediens i många skönhetsprodukter vilka är ämnade för att hjälpa huden att bli stark och vacker. Kisel är nämligen en beståndsdel i proteinerna kollagen och elastin, som är två viktiga komponenter i vår bindväv.

  • Kisel för det yttre
  • Kisel för leder
  • Tillskott

Kisel för det yttre

Kisel är ett spårämne och är en betydelsefull del av fiberproteinet kollagen, som bidrar med stabilitet och styrka till olika stödjevävnader. Huden är en sådan vävnad, där det kiselrika kollagenet bidrar till spänst och motståndskraftighet. Utöver det ingår kisel även i kroppens elastin, ett annat protein som finns i huden. Elastin bidrar till hudens elasticitet, och är alltså det ämne som hjälper till att hålla huden fin, slät och rynkfri.

Kvinna med långt brunt hår

Eftersom att kisel är av vikt för hudens välmående kan man också tänka sig att det skulle kunna vara bra för håret. För ett friskt hår behövs nämligen en frisk hårbotten, vilket kisel kan hjälpa till med. Det beror på att det både kan bidra till att hålla kvar fukt i huden, samtidigt som hårbottnen stärks tack vare det kollagenet som kisel hjälper till att bygga upp.

Skönhetsprodukter med kisel

Kisel för leder

I vårt skelett finns osteoblaster som är en typ av celler som producerar ben, och med hjälp av kisel kan dessa celler även bilda kollagen, som utöver sitt bidrag till huden, är av vikt för benens styrka och stadga. Dessutom är kollagen en viktig beståndsdel i vårt brosk som bland annat hjälper våra leder att hålla sig i ett friskt och hälsosamt skick. Därför är det många som använder ett tillskott med kisel för att gynna sin led- och benhälsa, och de allra flesta säger att de känner en skillnad!

Tillskott

Kisel är en vanlig komponent i produkter som är ämnade att hjälpa hud, hår och naglar till en normal balans. Med andra ord är det ett riktigt skönhetsmineral! För den som vill ha extra mycket av det goda, finns kisel även som enskilt tillskott. De enskilda tillskotten kan självklart även det användas för att gynna huden, men de flesta använder det för ledhälsan.

Kisel som enskilt tillskott

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost