Kalium

Kalium samverkar med natrium för att reglera blodtrycket. Balansen mellan dem är därför viktig och du som tränar mycket eller går på tillfälligt kaloriunderskott kan behöva extra kalium.

  • Vad är kalium?
  • Tillskott med kalium
  • Var finns det naturligt?

Vad är kalium?

Kalium bidrar bland annat till en normal muskel- och nervfunktion samt till njurarnas funktion. Det samverkar även med mineralet natrium för att reglera blodtrycket. Kalium hjälper till att sänka blodtrycket, medan natrium hjälper till att höja det. En alltför hög saltkonsumtion kan därför påverka blodtrycket negativt, och en balans mellan de båda mineralerna är viktig att uppnå. Rekommenderat dagligt intag för en vuxen ligger mellan 3,1 och 3,5 mg kalium.

Klase med bananer

Tillskott av kalium

Det finns flera olika kaliumvarianter i tillskott, så var noga med att välja rätt. Kalium-citrat, kalium-karbonat och kalium-aspartat har en hög upptagningsförmåga. Kalium-oxid däremot tas nästen inte upp alls av kroppen och bör därför undvikas.

Om du letar efter ett kaliumtillskott, ska du också titta efter mängden elementärt kalium, alltså den mängd som vi faktiskt får i oss från tabletten. Att en produkt innehåller 400 mg kalium-citrat innebär alltså inte att den innehåller 400 mg kalium, eftersom mineralet är bunden till citrat som också tar upp plats i tillskottet. Den elementära kaliummängden i kalium-citrat är 22%, vilket betyder att 400 mg kalium-citrat innehåller 88 mg kalium.

Minskat födointag och ökat vätskeintag påverkar mineralbalansen, så du som tränar hårt eller går på diet kan behöva äta extra kaliumrik kost eller ta ett tillskott.

Kaliumtillskott

Biverkningar

Vid normalt intag finns inga biverkningar. Extrema doser på 15 g eller mer kan ge rubbningar i hjärtrytmen, så det är viktigt att inte överdosera kalium.

Var finns det naturligt?

Potatis, banan och de flesta frukter och grönsaker innehåller kalium. Även fisk är en bra kaliumkälla.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost