Jojobaolja som hudvård

Jojobaoljan kommer från frön och har länge använts både som hudvårdsprodukt och som livsmedel, bland annat av indianer. På senare tid har jojobaoljan även blivit en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter i vår del av världen, mycket tack vare sina lugnande, mjukgörande och universella egenskaper.

  • Jojobaoljans egenskaper
  • Jojobaolja som hudvårdsprodukt
  • Användningsområden

Jojobaoljans egenskaper

Jojobaoljan är gyllengul till färgen och är faktiskt inte en riktig olja, utan en kombination av vaxämnen i flytande form. Jojobaoljan kommer från Jojobaväxten, ett litet träd som blir mellan en och tre meter högt. Bladen är grågröna till färgen och trädet växer i ökenområden, speciellt vanligt är det i Nordamerika. När trädet är runt fem år gammalt börjar det att bära frön och ett träd kan ge upp mot sex kg frön om året. Det är i dessa frön man hittar de flytande vaxämnena som är de vi känner som jojobaolja. Vax är, till skillnad från vanliga triglycerider, onedbrytbara och verkar därför skyddande när det används på huden. Vanliga oljor och fetter består av triglycerider, vilket gör att jojobaoljan är unik i det avseendet.

Jojobaolja används vid massage av rygg.

En stor del av oljan utgörs av gadoljesyra, en enkelomättad fettsyra som finns naturligt i huden. Förutom gadoljesyra består jojobaoljan även av palmitinsyra, palmitolsyra, oljesyra och erukasyra. Jojobaoljan innehåller förutom syror även vitaminerna A och D samt antioxidanter som hjälper huden att hålla sig frisk.

Jojobaolja som hudvård

Trots att oljan är ett vax är den inte fet i konsistensen utan absorberas enkelt av huden. Jojobaoljan integreras på ett effektivt sätt i hudens yttre fettlager vilket gör att oljan bidrar till att göra huden mjuk och len. Oljan hjälper till att binda fukt, vilket är en av anledningarna till att jojobaoljan är mycket använd inom hudvård och kosmetik.

Jojobaoljan passar alla hudtyper. Har man en torr och fjällande hud hjälper oljan till att skydda huden och binda fukt, vilket är precis vad torr hud behöver. Oljan går också utmärkt att använda om man har eksem eller sprickor i huden. Även personer med fet hy och aknebesvär kan dra nytta av jojobaoljans egenskaper eftersom oljan hjälper till att normalisera talgutsöndringen i huden. Oljan hjälper nämligen till att lösa upp gammalt talg som täpper till porerna.

Jojobaolja passar även utmärkt att använda som hårvårdsprodukt. Om håret känns torrt och livlöst passar det utmärkt att massera in jojobaolja i fuktigt hår och låta den verka i ungefär en kvart innan man tvättar ur oljan med schampo och balsam. Oljan hjälper till att ge håret glans och mjukhet och passar ypperligt att använda på hår som skadats och slitits av stylingprodukter och stylingverktyg. Precis som i huden verkar jojobaoljan för att lösa upp gammalt talg som täpper till porerna och hårsäckarna i hårbottnen.

Användningsområden

Jojobaolja kan användas på flera olika sätt inom hudvård och skönhet. Oljan kan användas som hårinpackning som den är, eller som ingrediens i solskyddsprodukter, makeup-produkter, hårvårdsprodukter samt produkter för barn. Det går även utmärkt att använda oljan som rengöringsprodukt. Massera in oljan i ansiktet och torka av med en mjuk handduk. Oljan hjälper till att på ett effektivt lösa upp såväl smink som smuts.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost