Jojobaolja som hudvård

Jojobaoljan kommer från frön och har länge använts både som hudvårdsprodukt och som livsmedel, bland annat av indianer. På senare tid har jojobaoljan även blivit en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter i vår del av världen, mycket tack vare sina lugnande, mjukgörande och universella egenskaper.

  • Jojobaoljans egenskaper
  • Jojobaolja som hudvårdsprodukt
  • Användningsområden

Ren Jojobaolja

 
Kallpressad Jojobaolja
 
Eilas Kallpressad Jojobaolja EKO
 
Rosenserien Jojobaolja EKO
 
Loelle Jojobaolja

Jojobaoljans egenskaper

Jojobaoljan är gyllengul till färgen och är faktiskt inte en riktig olja, utan en kombination av vaxämnen i flytande form. Jojobaoljan kommer från Jojobaväxten, ett litet träd som blir mellan en och tre meter högt. Bladen är grågröna till färgen och trädet växer i ökenområden, speciellt vanligt är det i Nordamerika. När trädet är runt fem år gammalt börjar det att bära frön och ett träd kan ge upp mot sex kg frön om året. Det är i dessa frön man hittar de flytande vaxämnena som är de vi känner som jojobaolja. Vax är, till skillnad från vanliga triglycerider, onedbrytbara och verkar därför skyddande när det används på huden. Vanliga oljor och fetter består av triglycerider, vilket gör att jojobaoljan är unik i det avseendet.

Jojobaolja används vid massage av rygg.

En stor del av oljan utgörs av gadoljesyra, en enkelomättad fettsyra som finns naturligt i huden. Förutom gadoljesyra består jojobaoljan även av palmitinsyra, palmitolsyra, oljesyra och erukasyra. Jojobaoljan innehåller förutom syror även vitaminerna A och D samt antioxidanter som hjälper huden att hålla sig frisk.

Jojobaolja som hudvård

Trots att oljan är ett vax är den inte fet i konsistensen utan absorberas enkelt av huden. Jojobaoljan integreras på ett effektivt sätt i hudens yttre fettlager vilket gör att oljan bidrar till att göra huden mjuk och len. Oljan hjälper till att binda fukt, vilket är en av anledningarna till att jojobaoljan är mycket använd inom hudvård och kosmetik.

Jojobaoljan passar alla hudtyper. Har man en torr och fjällande hud hjälper oljan till att skydda huden och binda fukt, vilket är precis vad torr hud behöver. Oljan går också utmärkt att använda om man har eksem eller sprickor i huden. Även personer med fet hy och aknebesvär kan dra nytta av jojobaoljans egenskaper eftersom oljan hjälper till att normalisera talgutsöndringen i huden. Oljan hjälper nämligen till att lösa upp gammalt talg som täpper till porerna.

Jojobaolja passar även utmärkt att använda som hårvårdsprodukt. Om håret känns torrt och livlöst passar det utmärkt att massera in jojobaolja i fuktigt hår och låta den verka i ungefär en kvart innan man tvättar ur oljan med schampo och balsam. Oljan hjälper till att ge håret glans och mjukhet och passar ypperligt att använda på hår som skadats och slitits av stylingprodukter och stylingverktyg. Precis som i huden verkar jojobaoljan för att lösa upp gammalt talg som täpper till porerna och hårsäckarna i hårbottnen.

Produkter med Jojobaolja

 
Faith in Nature Jojoba Schampoo
 
Dr Hauschka Nourishing Hair Conditioner
 
Faith in Nature Jojoba Conditioner
 
John Masters Organics Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser

Användningsområden

Jojobaolja kan användas på flera olika sätt inom hudvård och skönhet. Oljan kan användas som hårinpackning som den är, eller som ingrediens i solskyddsprodukter, makeup-produkter, hårvårdsprodukter samt produkter för barn. Det går även utmärkt att använda oljan som rengöringsprodukt. Massera in oljan i ansiktet och torka av med en mjuk handduk. Oljan hjälper till att på ett effektivt lösa upp såväl smink som smuts.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
Visa fler
Staff ▲