Incabär

Incabär hittar vi i den exotiska fruktavdelningen, där de är mest kända som Physalis. Den vackert gyllene frukten är både god och dekorativ, men inte minst är det rikt på många näringsämnen och kolesterolsänkande fiber.

  • Incabärets näringsinnehåll
  • Näringsinnehåll

Torkade incabär

Incabärets egenskaper

Det gyllene incabäret växer på många kontinenter i världen, främst i Sydamerika, och finns året runt i tropikerna. Bären växer med tunna blad kring sig. Bäret är stort som en körsbärstomat i färsk och mogen form, då den även kallas physalis. Köttet har små kärnor i sig, ungefär som fikon, och har en god sötma på gränsen till syrlighet. Både färska och torkade incabär är goda att äta precis som de är, eller som ingrediens i bakning eller mysli.

Torkade incabär

 
Superfruit Inca

Näringsinnehåll

Vid sidan av sin goda smak innehåller incabär mycket nyttigheter, med vitamin C, B12, antioxidanter och kostfibrer. Bland annat innehåller de motsvarande nästan lika mycket C-vitamin som i citroner, vårt mest välkända vitamin i förkylningstider. C-vitamin medverkar till immunsystemet och har antioxidanta egenskaper. Tack vare sitt höga innehåll av bioflavonoider, tas C-vitaminet upp mycket bra i kroppen, eftersom dessa samverkar.

Incabäret har fått sin orangegyllene färg från karoten, ett provitamin A. Karotener ombildas nämligen till A-vitamin när kroppen behöver det, och bidrar då till ögats funktion och synförmåga.

Incabär är som vissa andra frukter och bär, extra rikt på pektin, en löslig fibertyp som har en gelbildande förmåga i vätska. Detta används ibland i livsmedel som konsistensgivare i exempelvis kräm och sylt, men har även en angenäm hälsofördel för oss. Den gelbildande effekten ger nämligen en ökad mättnadskänsla och sätter igång tarmarnas rörelser. Dessutom bidrar de aktivt till en kolesterolsänkning, genom att föra med sig gallsalter ut ur kroppen. Dessa gallsalter bildas av kolesterol vilket innebär att mer kolesterol går åt till att bilda nya gallsalter efter att fibrerna först med sig dessa ut.

Ät en handfull torkade bär om dagen, precis som de är eller i goda nöt- och fruktblandningar. En boost av näring och mättnad!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Kom igång program för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
 

MSM

MSM är svavelföreningar som finns i all bindväv.
 

Gå ner i vikt

Hör du till de som vill tappa några kilo, följer här några enkla tips.
 

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
Visa fler
Staff ▲