HMB

HMB är ett välanvänt tillskott i gymvärlden som används för att förhindra de muskelnedbrytande processerna i kroppen. HMB skapas från aminosyran leucin, som är känd för sitt bidragande till muskeluppbyggnaden.

  • HMB, vad är det?
  • Hur fungerar HMB?

HMB, vad är det?

HMB är en förkortning för beta-hydroxy-beta-metylbutyrat, och är en nedbrytningsprodukt från den grenade aminosyran leucin, som har fått stor uppmärksamhet på grund av dess medverkan i proteinsyntesen och muskeltillväxten. Uppskattningsvis är det enbart 5 % av leucinet vi får i oss via maten som kan omvandlas till HMB naturligt i kroppen, vilket är en allt för liten mängd för att ge ett märkbart resultat. Därför kan ett tillskott vara användbart.

Hantel och en burk med tillskott på en blå handduk

Hur fungerar HMB?

Man vet inte exakt hur HMB fungerar, men det verkar vara av betydelse för muskeluppbyggnaden eftersom att det bidrar till att hämma de nedbrytande processerna i musklerna. Därför kan HMB med fördel användas under exempelvis kalorirestriktiva dieter för att minska förlusten av muskelmassan.

HMB

Fler studier skulle behövas för att fastställa HMBs funktion, men på senare tid har man sett att HMB kan vara betydelsefullt för muskeltillväxten. Den nuvarande teorin är att HMB kan hämma substansen ubiquitin, som i vanliga fall medverkar i proteinnedbrytningen vid tillfällen då kroppen behöver utvinna energi från exempelvis musklerna. Ett exempel på ett sådant tillfälle är när vi går på strikt diet, och om man kan skulle kunna hejda ubiquitinets framfart skulle man alltså kunna minska muskelnedbrytningen under den kalorisnåla dietperioden.

Referenser:Effectsof leucine and its metabolite?-hydroxy-?-methylbutyrate on human skeletal muscle protein metabolism. DJ. Wilkingson, T. Hossain, DS Hill, BE Phillips, H. Crossland, J. Williams, P. Loughna, TA. Churchward-Venne, L. Breen, SM. Phillips, T. Etheridge, JA. Rathmacher, K. Smith, NJ. Szewczyk, PJ. Atherton. 2013.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost