Hampa

Hampa är en näringsrik och mycket användbar växt som fungerar som allt från hälsokostprodukt till industrimaterial. Du som letar efter ett laktos- och glutenfritt eller ett helt naturligt proteinpulver utan tillsatser, kan ha god användning för hampan.

  • Hampans egenskaper
  • Hampafrön
  • Hampaproteinpulver

Hampans egenskaper

Hampan växer från början vid Himalaya, men har följt med människan till nya platser under fler tusen år och försörjt oss med nyttigheter sedan dess. Idag används fibrerna i hampan inom industrin för att tillverka papper och tyg, och fettsyrorna används ofta i skönhetsprodukter. Hampan växer snabbt och kan bli upp till nio meter hög. Den har förmågan att även kunna växa i ogynnsamma förhållanden på höga höjder.

Mortel med hampafrön

Hampaväxtens innehåll liknar vår egen kroppssammansättning och passar oss därför mycket bra som hälsokost. Hampan förknippas ibland med otillåtna droger, men hampa som vi äter är förstås helt drogfritt.

Hampafrön

Hampafrön har på senare år blivit en populär hälsokost även här i Sverige. Det är en mycket näringsrik och tacksam produkt vars naturella smak passar till det mesta. Det är populärt som ingrediens i frukostgröten, i sallad eller som snacks för att förhöja närings- och proteininnehåll i måltiden.

Hampan är rik på högvärdigt protein med de essentiella aminosyror vi behöver. Den är även en bra källa till hälsosamma omegafetter och har en optimal balans av omega-3 och omega-6. Dessa fettsyror använder samma enzymer i kroppen för att spjälkas. Enzymerna finns bara i begränsad mängd, och för att vi ska få i oss tillräckligt av båda fettsyror är balansen mellan dem därför viktig. Hampafröet har även ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, bland annat magnesium, järn och zink.

Hampaprotein

Dagens hampaproteinpulver tillverkas av hampans frön genom en kall och skonsam process. Resultatet blir ett koncentrerat proteinpulver helt utan tillsatsämnen. Proteinhalten brukar vara upp till 50 % och resterande del utgörs av framförallt omegafetter i den naturliga sammansättning som hampaväxten har.

Hampaprotein kan ersätta traditionella proteinpulver för den som vill utöka sitt proteinintag i kosten. Det är särskilt användbart för vegetarianer eller laktos- och glutenintoleranta personer som inte kan eller vill äta vanligt vassleprotein. Hampaproteinet är skonsamt för magen och helt utan tillsatsämnen. Hampaproteinets naturella smak gör att det passar bra att använda i måltider för att höja proteinmängden eller som bas i en proteindrink med egenkomponerad smak.

Vill du veta mer om andra växtprotein kan du ta del av artikeln om risprotein.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost