Hallonketon

Hallonketon har rönt stor uppmärksamhet de senaste åren som fettförbrännare och man tror att ämnet har ett liknande beteende som våra kroppsegna ketoner.

  • Hallonketonets effekt
  • Produkter med hallonketon

Hallonketonets effekt

Hallonketoner har på senare tid blivit populärt som tillskott i samband med viktminskningsdieter, efter att kändisar i Hollywood använt det som knep för att hålla vikten. Flera studier visat att det kan ge effekt, även om det inte är det mirakelmedel som Hollywoodeliten gärna ger sken av.

Hallon innehåller hallonketon

Hallonketoner tros fungera på liknande sätt som våra kroppsegna ketoner, ett ämne som levern naturligt frisätter när vi äter enligt strikt lågkolhydratsdiet eller befinner oss i fasta. Ketoner signalerar till kroppen att utnyttja fettreserverna som energikälla, eftersom glykogenet är lågt. Dessutom medför en ketonutsöndring att aptiten minskar, en perfekt kombination när vi vill tappa vikt. Hallonketoner ger med andra ord en dubbel effekt, utan att du behöver ligga på stort underskott av kolhydrater. Studier har än så länge bara utförst på djur, med framgångsrika resultat (2).

Produkter med hallonketon

För att få effekt av hallonketon som ett aktivt ämne, kan du äta en stor portion hallon om dagen, eller ta ett koncentrerat tillskott. Hallonketon finns både som separat tillskott och i kombination med andra kända ämnen i fettförbränningssammanhang. Hallonketon fungerar förstås bäst i kombination med motion och kalorireducerad kosthållning, och kan vara ett naturligt och stimfritt alternativ till vanliga fettförbrännare. Vill du testa ett tillskott ska du använda en produkt med naturligt hallonketon i en dosering om minst 200-300 mg dagligen. Inga kända biverkningar har dokumenterats.

Referenser:

Eight weeks of supplementation with a multi-ingredient weight loss product enhances body composition, reduces hip and waist girth, and increases energy levels in overweight men and women. HL Lopez, TN Ziegenfuss, JE Hofheins, SM Habowski, SM Arent, JP Weir, AA Ferrando. 2013.

Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes. KS Park, 2010.

Anti-obese action of raspberry ketone. C Morimoto, Y Satoh, M Hara, S Inoue, T Tsujita, H Okuda, 2005.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost