Glutenfri diet

Det finns många anledningar till att folk äter glutenfritt, och i nyheterna kan man ofta läsa om gluten och varför det skulle vara bra eller dåligt för hälsan. Med andra ord har gluten och den glutenfria dieten blivit ett riktigt hett och omdiskuterat ämne. Här kan du läsa mer om gluten, glutenintolerans och den glutenfria dieten.

  • Varför glutenfritt?
  • Glutenintolerans
  • Vad är gluten egentligen?

Varför glutenfritt?

Det finns många anledningar till att folk använder sig av en glutenfri diet, och många förespråkar att glutenet är orsaken till allt från gaser i magen, inflammatoriska tarmsjukdomar och övervikt till dålig sömn och hormonrubbningar. Det finns även en del studier inom ämnet som stödjer dessa resonemang, men det många glömmer bort att fråga sig själva är hur pass bra genomförda dessa studier är och vilken grund man haft när man dragit slutsatserna. Ett annat vanligt skäl till att äta glutenfritt är att man per automatik ofta utesluter en hel del godsaker så som bullar och kakor från kosten, vilket såklart är mycket bra för den som vill hålla vikten eller rent ut sagt gå ner i vikt.

Texten "gluten free" (glutenfritt) skrivet i mjöl med bröd liggandes runt omkring

Många forskare och läkare är dock överens om att det inte finns någon medicinsk anledning till att utesluta gluten från dieten om man är frisk och inte lider av glutenintolerans. Dock har man under senare år börjat förstå att vissa med irritable bowel syndrom (IBS) verkar vara mer känsliga mot gluten och därför kan uppleva besvär såsom uppkördhet, gaser i magen och diarré efter att de ätit livsmedel som innehåller gluten. Men ny forskning ifrågasätter även detta och undersöker istället om det inte skulle kunna vara så att viss typ av kolhydrater, som är vanligt i spannmål med gluten i, är boven i dramat. Utöver detta har många populärvetenskapliga böcker skrivits i ämnet, där man kan läsa om att gluten skulle kunna vara något som är dåligt för alla.

IBS är ett tillstånd som ofta beskrivs som tarmkänslighet och är inte helt lätt att diagnostisera, och orsaken till att det uppstår är idag okänt. Man tror att det är rätt många som lider av IBS utan att veta om det, och av alla de som söker hjälp för mag- och tarmbesvär har ca 6 av 10 IBS. Det finns inte heller någon direkt behandling för IBS i och med att symptomen och orsaken verkar kunna skilja sig från person till person, utan behandlingen går ut på att utesluta vissa typer av mat.

Förutom IBS är glutenallergi och glutenintolerans två vanliga orsaker till att problem uppstår vid glutenintag, och av dessa är glutenintolerans det mest vanligt förekommande.

Glutenintolerans

Vi alla vet att glutenintolerans gör så att man mår dåligt vid intag av gluten, men det är få som vet vad som faktiskt händer i kroppen när en glutenintolerant individ äter gluten. Det är dessutom rätt vanligt att man blandar ihop glutenallergi och glutenintolerans. Här nedan kan du läsa om glutenintolerans och vad det är.

Glutenintolerans, eller celiaki som det ofta även kallas,är en så kallad autoimmun sjukdom som ger upphov till symptom så som trötthet, diarré och andra magbesvär vid intag av gluten eller motsvarande prolaminer (växtlagerprotein) från vete, råg och korn samt liknande sädesslag. Diagnos ställs med hjälp av antikroppstester och biopsi. Den autoimmuna reaktionen som sker när en glutenintolerant person får i sig gluten är riktat mot enzymet tTG. Detta resulterar i något som med medicinska termer kallas ”platt mukosa”, vilket är när tarmens villi (tarmluddet) har blivit mer eller mindre förstört. Detta illustreras i bilden här nedan.

Illustration av hur tarmluddet tar skada av den autoimmuna reaktionen som sker när en glutenintolerant individ äter gluten

En teori till varför inte alla utvecklar glutenintolerans är att tTG-enzymet hos glutenintoleranta bidrar till modifieringen av glutenproteinet till en kemisk struktur som ökar förutsättningarna för en autoimmun reaktion. Och utöver detta verkar det även som att man enbart kan utveckla glutenintolerans om man bär på genen HLA-DQ2 eller -DQ8(1), och på så vis har man dragit slutsatsen att sjukdomen delvis är genetisk.

Vad är gluten egentligen?

Gluten används generellt som ett samlingsnamn för flera olika växtprotein som finns i sädesslag så som vete, råg och korn samt livsmedel som innehåller dessa sädesslag. Vete är det sädesslag som är mest känt för sitt höga gluteninnehåll, och det är även därför som det är så pass populärt för bakning. Gluten har nämligen mycket speciella egenskaper som gör det möjligt att baka mjuka, fina och fluffiga bröd.

Gluten finns även i andra typer av spannmål såsom spelt (dinkel), kamut och korsningar av alla nämnda spannmål. Det är därför viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen så att du väljer bort livsmedel som innehåller dessa typer av spannmål om du inte vill eller kan äta gluten. Här nedan ger vi dig några exempel på vad du ska välja bort och vad du kan välja istället vid en glutenfri diet:

Välj bortVälj istället
BrödGlutenfritt bröd (färdigt eller med glutenfri bakmix)
De vanliga mjölsorternaAlternativ kan vara frö- eller nötmjöl
FlingorGlutenfria flingor med ex. glutenfri havre (kan finnas glutenrester i havre)
PastaMajspasta, bönpasta, shiratakinudlar
BakverkIdag finns glutenfria kakor i de flesta livsmedelsaffärerna
Vissa såserGör egna såser utan mjöl etc.
Vissa korvar och fiskpinnar etc. (se innehållsförteckningen)Korvar med mycket kött och fisk med egen panering (OBS! Titta alltid på innehållsförteckningen på korven)

För dig som är intresserad av att laga din egna glutenfria mat har vi även flera smaskiga och glutenfria recept här på vår hemsida!

Referenser

1) Di Sabatino A, Vanoli A, Giuffrida P, Luinetti O, Solcia E, Corazza GR. The function of tissue tTG in celiac disease. Autoimmun Rev. 2012 Aug; 11(10):746-53.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost