Glutaminsyra

Glutaminsyra är en icke-essentiell aminosyra som bland annat finns i livsmedel med bred aminosyraprofil, och är involverat i flertalet funktioner i kroppen såsom nervsignaleringen och kroppens avlägsnande av kväve. Här nedan kan du läsa mer om hur detta går till!

  • Vad är glutaminsyra?
  • Glutaminsyrans funktioner
  • Var finns glutaminsyra?

Vad är glutaminsyra?

Glutaminsyra är en aminosyra som är besläktad med aminosyran glutamat. Dessa två aminosyror har alltså en liknande kemiskt struktur vilket möjliggör att de kan omvandlas till varandra i kroppen vid behov. Det är därför inte helt lätt att skilja dem åt och de flesta struntar därför i det och kallar båda aminosyrorna för glutamat. Glutaminsyra är betydelsefull för flera processer i kroppen, men är trots detta inte essentiell. Detta beror på att glutaminsyran kan tillverkas av kroppen från andra ämnen med enklare struktur.

Animerad bild på synapser i ett nervsystem.

Glutaminsyrans funktioner

Glutaminsyran bidrar bland annat till avlägsnandet av det kvävet som kroppen inte behöver genom att omvandlas till glutamat, som sedan kan hjälpa till att frakta bort kvävet (i form av ammoniak). Utöver dess förmåga att kunna ombildas till glutamat i kroppen kan glutaminsyra även användas för att bilda glutamin som vi redan nämnt. Glutamin anses vara en riktigt gynnsam aminosyra av många i träningsvärlden, och har länge varit populärt som tillskott bland de som vill optimera sina träningsresultat. Många som använder sig av glutamintillskott påstår dock även att glutamin har en inverkan på återhämtningen och muskeluppbyggnaden.

Glutaminsyrans mest betydelsefulla funktion i kroppen verkar dock vara som en excitatorisk signalsubstans i det centrala nervsystemet (CNS). Med detta menas att glutaminsyra kan bidra till nervfunktionen genom dess roll i nervimpulsernas fortplantning genom CNS.  

Proteintillskott med glutaminsyra

 
Pro Nutrition ISO Soy
 
Core Soy Protein
 
Core Casein
 

Var finns glutaminsyra?

Glutaminsyra är som sagt en aminosyra och finns i de flesta fullvärdiga proteinkällorna såsom kött, ägg och fisk men även i vissa frösorter. För den som vill finns det även kosttillskott som innehåller glutaminsyra, dock oftast inte som enskilt tillskott utan i tillskott såsom aminosyrakomplex och proteintillskott. Detta beror antagligen främst på att det är en icke-essentiell aminosyra som man ganska lätt får i sig tillräckliga mängder av genom en bra och balanserad kosthållning, men det finns dem som använder tillskott som innehåller glutaminsyra för att exempelvis gynna det centrala nervsystemets funktion.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Staff ▲