Glutamin

Glutamin är en aminosyra som har en stor del i de proteiner som bygger upp musklerna. Därför används glutamin som tillskott av många som tränar hårt för att öka muskelmassan och förbättra återhämtningen. Tycker du att det låter intressant? Då har du kommit till helt rätt artikel!

  • Vad är glutamin?
  • Glutamin som tillskott
  • Var finns glutamin naturligt?

Vad är glutamin?

Glutamin är en icke-essentiell aminosyra som deltar i uppbyggnaden av protein. Att den är icke-essentiell innebär att den kan bildas i våra kroppar. I många år har glutamin använts som tillskott av kroppsbyggare i syfte att öka muskelmassan och förbättra återhämtningen. Glutamin är nämligen en av de aminosyror som det finns mest av i våra muskler, och vid träning förbrukas glutaminet fort. I teorin är därför ett tillskott med glutamin mycket effektivt vid muskelåterhämtning!

Tjej som gör armhävningar på en låda.

Dessutom har glutamin en roll i proteinsyntesen (muskeluppbyggnaden) och kroppens syra-bas-balans, samt kan bidra till kroppens cellenergi!

Glutamin som tillskott

I tillskottsväg finns glutamin i proteinpulver, men det finns även som enskilt tillskott i form av L-glutamin, som snabbt tas upp och går ut i blodet. Den typen av glutamin är tänkt att användas för att bygga muskler och för att ge känslan av ett extra härligt muskeltryck vid träning, och är ofattbart populärt bland muskelbyggare. Glutamin är som sagt en av de vanligaste byggstenarna i musklerna och hjälper därför även till att binda upp vatten, vilket bidrar till ett mer välformat utseende som inte går av för hackor – så visst förstår man varför det är så omtyckt! 

Glutaminet har som sagt många funktioner i kroppen, men det är fortfarande ovisst om extra tillskott kan bidra till muskeltillväxten eller inte. Det finns många som säger att glutamin har hjälpt dem oerhört mycket, men det finns även de som inte sett någon effekt alls – smaken är som baken helt enkelt, och bäst gör du i att testa själv för att se om det funkar för dig!

10-20 mg L-glutamin är en lagom dagsdos för dig som vill prova glutamin, och rekommenderas mellan måltiderna för bästa upptag. Glutamin har en lite besynnerlig smak, och ett tips är därför att blanda det i en juice eller annan sötsyrlig dryck för att dölja smaken.

L-glutamin

 
Core Glutamine
  L-Glutamin
 
Holistic Glutamin

Var finns glutamin naturligt?

Glutamin finns i många olika typer av mat, men särskilt rika källor kan vara biffstek, kyckling och ägg. I maten finns dock all glutamin i form av glutaminsyra där bara en liten del kan omvandlas till glutamin. Dessutom går mycket av glutaminet förlorat när man tillagar maten eftersom att det inte är särskilt värmestabilt, ett tillskott är därför ett lättare alternativ.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Staff ▲