Glukosamin

Glukosamin finns naturligt i kroppens leder och en vanlig komponent i framförallt läkemedel designade för ledhälsa.

  • Glukosaminets funktion
  • Glukosamin för ledhälsa

Rörlig kvinna i ett hopp

Glukosaminets funktion

Glukosamin finns naturligt i kroppen, där det benämns som glukosaminsulfat efter sitt ursprung från glukos. Glukosaminsulfat medverkar till kroppens uppbyggnad av brosk och hämmar det enzym som bryter ner brosket. Glukosamin som ingrediens utvinns vanligen från broskfisk och skaldjur för att motsvara vårt eget brosk maximalt.

Glukosamin för ledhälsa

Glukosamin anses vara ett bra ämne i samband med ledproblem tack vare dess fördelaktiga egenskaper. Det finns inte som kosttillskott idag, men förekommer i receptfria läkemedel mot ledproblem.

Flera studier har undersökt ämnets inverkan på leder och ledproblem, både som enskilt ämne och i samverkan med andra främjande ämnen. I en studie* testade man kristallin glukosamin som långtidsverkande ämne. En testgrupp med artros i knäet fick dagligen 1500 mg glukosaminsulfat under ett års tid, med resultatet minskad smärta och förbättrad funktion.

Glukosamin

Forskare har länge undersökt ämnets betydelse för lederna, både som enskilt och i samverkan med andra verksamma ämnen. I en undersökning* undersöktes 32 personer drabbade av artros under 16 veckors period. De delades in i två grupper där testgruppen fick ett dagligt tillskott av, medan den andra gruppen fick placebo. I övrigt levde personerna som vanligt. Resultatet visade en klar förbättring av både kollagen och hyaluron hos testgruppen, medan inga förändringar visades alls hos placebogruppen.

Läs gärna mer om ledhälsa och olika ämnen för leder i Muskel- och ledhälsa. Kombinera gärna med andra tillskott ämnade för leder. Läs mer om MSM, Kondroitin och Vitamin D.

Kompletterande kosttillskott

Referenser:

*Effect of glucosamine-based combination supplement containing chondroitin sulfate ant antioxidant micronutrients in subjects with symptomatic knee osteoarthritis: A pilot study. Nakasone, Watabe, Watanabe, Tomonaga, Nagaoka, Yamamoto, Yamaguchi. 2011.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost