Ginseng

Ginseng är ett otroligt omtyckt örttillskott som länge har använts i Kina och Korea där det kallas för ”livets rot”. Det beror antagligen på att örten anses ha en uppiggande effekt samt en betydande inverkan på immunsystemet. 

  • Ginseng, vad är det?
  • Vad säger studierna?
  • Ginsengtillskott

Ginseng, vad är det?

Ginseng är en rot som påminner lite om en människas ben till formen. Av denna rot finns det ett antal olika sorter där de vanligaste är den asiatiska eller koreanska ginsengroten samt den amerikanska varianten. Utöver dessa finns den sibiriska ginsengroten som trots sitt namn är en helt annan sort, och som alltså inte har samma aktiva komponenter och därför inte bidrar med samma funktioner.

Ginseng har en lång historisk bakgrund som kosttillskott i Kina och Korea, vilket antagligen främst beror på dess uppiggande inverkan vid trötthet. Men roten har även länge använts för att hjälpa till att bibehålla immunsystemets normala funktion, och man tror att den aktiva ingrediensen är ginsenosiderna som bland annat verkar kunna bidra med viss antioxidativ effekt.

Ginsengrötter

Vad säger studierna?

Det finns många intressanta studier som visar på ginsengs positiva funktioner i kroppen. Exempelvis visar en studie från 2005 på hur enstaka intag (på 200 - 400 mg) av ginsengextrakt kan bidra till en känsla av alerthet, samtidigt som den mentala prestationen hos de deltagande verkade förbättras markant(1).

Dessutom har man sett att ginsengextrakt kan vara betydelsefullt för immunsystemets normala funktion, och i en studie såg man hur denna rot kan förstärka funktionen av en influensavaccination(2). Över 200 personer medverkade i studien, varav ungefär hälften fick ett tillskott med 100 mg ginseng (testgrupp), medan resterande fick agera kontrollgrupp under en 12 veckorsperiod. Vecka 4 fick båda grupperna en influensavaccination. Vad man sedan såg var fascinerande, och mellan vecka 4 och 12 insjuknade 42 personer från kontrollgruppen medan ett så litet antal som 15 individer i testgruppen blev sjuka. Utöver det sågs en tydlig positiv inverkan på flera av de celler som är viktiga för immunsystemet hos de personer som fått ginseng, vilket inte bara tyder på en stärkt effekt av vaccinationen utan även på ett förstärkt immunsystem.

Ginsengtillskott

Ginseng finns både som enskilt tillskott och som ingrediens i flertalet produkter vars syfte är att bidra till ett normalt fungerande immunsystem, samt ge en stimulerande effekt som dämpar känslan av trötthet.

Fler studier skulle behövas för att säkerställa ginsengrotens alla effekter, men många som testat säger att ginseng har hjälpt dem mycket vid tillfällen då tröttheten har smugit sig på. 

Ginsengtillskott

 
Gerimax Multi Plus Ginseng
 
Skip Ginseng Sport
 
Gerimax Ginseng
 
Gerimax Performance

Referenser:

1) Reay JL, Kennedy DO, Scholey AB. Single doses of Panax ginseng (G115) reduce blood glucose levels and improve cognitive performance during sustained mental activity.J Psychopharmacol 2005 Jul;19(4):357-65.

2) Scaglione F, Cattaneo G, Alessandria M, Cogo R. Efficacy and safety of the standardised Ginseng extract G115 for potentiating vaccination against the influenza syndrome and protection against the common cold [corrected]. Drugs Exp Clin Res 1996;22(6):338.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
 

Macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 

Koffein

Koffein bidrar till ökad vakenhet, men kan även bidra till att öka förbränningen
 

Rosenrot

Rosenrot tillhör adaptogenerna och har en uppiggande effekt.
 

Arginin

Arginin är en populär aminosyra som kan hjälpa till att öka blodcirkulation.
 

Vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
 

Beta-alanin

Beta-alanin kan bidra till pH-balansen i musklerna och öka prestationen.
 

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
Visa fler