Eteriska oljor

De aromatiska extrakt som utgör eteriska oljor används främst som doftessens i samband med aromaterapi, men även i hudvård med fokus på dess speciella karaktär. Alla eteriska oljor har sina specifika egenskaper och användningsområden.

  • Vad är eteriska oljor?
  • Användning och dosering
  • Exempel på egenskaper

Eteriska oljor

 
Eterisk Lavendelolja Fine
 
Eterisk Olja Ylang Ylang EKO
 
Eterisk Eukalyptusolja EKO
 
Eterisk Citrongräsolja EKO
 
Eterisk Bergamottolja EKO

Vad är eteriska oljor?

En äkta eterisk olja framställs genom pressning och destillering av blommor eller blad från växter, träd och örter. Oljorna kan även framställas syntetiskt genom kemiska föreningar, vilken är vanligt i parfym och skönhetsprodukter.

Eteriska oljor i flaska

Användning och dosering

Eteriska oljor används främst för dess kraftfulla doft, men även för att ta del av den specifika egenskap som varje olja anses ha. Om oljorna verkligen har den effekt som marknadsföringen säger är svårt att bevisa, men helt klart är att de i alla fall ger någon form av avtryck.

Aromaterapi är den eteriska oljans främsta område, en terapeutisk form som använts i årtusenden genom ångbad, aromabad, massage och aromalampor. Metoden går ut på att sprida de eteriska oljornas kraftfulla doft och ta vara på dess egenskaper via luftvägarna.

Hudvårdsprodukter och parfymer innehåller ofta eteriska oljor, dels som doftgivare och dels som verksam ingrediens. En eterisk olja ska aldrig, men enstaka undantag, tas direkt på huden. Oljorna är såpass koncentrerade att det orsakar hudirritation och dess syfte blir istället det omvända. Vill du blanda egna hudvårdsprodukter med eteriska oljor, är det lagom att blanda en koncentration på ca 1 % eterisk olja i hudkrämer, och ca 10 % i parfymer.

En eterisk olja i koncentrerad form ska heller aldrig användas invärtes, men några oljor går bra att använda i bakning och matlagning, exempelvis pepparmynta. Här gäller det dock att vara försiktig med doseringen, bara någon enstaka droppe räcker gott.

Exempel på oljornas egenskaper

För dig som är intresserad av att testa eteriska oljor i aromaterapi eller hudvård, kommer här en liten lista på de vanligaste oljorna och dess hävdade egenskaper:

Lavendel; en ljuvligt doftande blomolja som är vida uppskattad för den härliga essensen. Lavendel används i lugnande och avslappnande syfte.

Citrongräs; citrusdoftande eteriska oljor används för dess fräscha doft och för att pigga upp sinnet.

Bergamott; mest känd som smakgivare i vårt vanliga te Earl Grey. Oljan doftar lätt av citrus och används både för lugnande och sinnesuppiggande ändamål.

Eukalyptus; är en välkänt uppfriskande olja med kraftfull doft. Eukalyptusen tros ha antiseptiska egenskaper och är uppskattad vid förkylning för att öppna upp luftvägarna.

Tea tree; är en av få oljor som kan droppas direkt på huden, i syfte att bearbeta insektsbett och skadad hud. Tea treen har en mustig doft och anses ha antiseptiska egenskaper. Hudvårdsprodukter som är anpassade för att motverka akne och problemhy kan innehålla tea tree.

Hitta den eteriska olja som passar dig och ditt sinne och tappa några droppar i en aromalampa eller i ett härligt bad, och upptäck hur de doftgivande ämnena kan upplevas för dig.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 

Välj rätt fett

Ta del av våra tips för hur du väljer rätt fett och olja!
 

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 

Fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
 

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
Visa fler