EAA - essentiella aminosyror

EAA är ett tillskott med aminosyror som är av stor betydelse för proteinsyntesen och därmed även för muskeluppbyggnaden. Därför har EAA blivit ett mycket omtyckt tillskott bland de som styrketränar, och som vill optimera sina resultat.

  • Vad är aminosyror?
  • EAA för muskeluppbyggnaden
  • EAA och BCAA - vad är skillnaden?

Vad är aminosyror?

Det finns 20 stycken aminosyror som tillsammans kan kombineras och bygga upp olika sorters proteiner. 9 av dem är essentiella, och kan inte produceras i kroppen. Därför behöver vi få i oss dessa aminosyror via kosten.

Aminosyror finns även i våra muskler, och är av stor vikt för proteinsyntesen samt muskeluppbyggnaden. Som tillskott används det därför främst av de som är ute efter att öka sin muskelmassa, och kan vara fördelaktiga jämfört med proteinpulver då de tas upp snabbare av kroppen. Protein måste nämligen brytas ner först innan det kan upptas.

En kettlebell och en stretchande kvinna i bakgrunden

EAA för muskeluppbyggnaden

EAA står för Essential Amino Acids (essentiella aminosyror), och är ett tillskott med olika halter av de 9 essentiella aminosyrorna.

L-leucin är den aminosyra som brukar förekomma i störst mängd i dessa tillskott. Det beror på att leucin är en av de aminosyror som har störst inverkan på proteinsyntesens funktion. Höga nivåer av fritt leucin i blodet ses nämligen som ett tecken på att det finns mycket aminosyror tillgängliga, vilket bidrar till att proteinsyntesen startar.

De essentiella aminosyrorna är av stor vikt för proteinsyntesen, som i sin tur behövs för att bygga upp musklerna. Normalt bryts musklerna ned samtidigt som de byggs upp. Man kan föreställa sig en dragkamp, där båda personerna som deltar är ungefär lika starka. Efter ett tag tappar dock den ena personen orken och dina muskler börjar sakta brytas ned. Det är här de essentiella aminosyrorna kommer till användning, och hjälper den trötta gubben att orka dra hårdare igen så att dina muskler kan börja återhämta sig efter träningen. De essentiella aminosyrorna hjälper alltså kroppen att hämma muskelnedbrytningen och reparera musklerna.

Extra EAA kan hjälpa till att sätta fart på proteinsyntesen, och många använder sig därför av EAA-tillskott. Om du själv vill testa kan det dock vara bra att tänka på att aminosyrorna tävlar om upptaget i kroppen, och alltså kan det vara smart att använda EAA på tom mage strax innan ditt träningspass. En lagom dos ligger på ca 10 gram.

EAA

 
Core EAA Powder
 
WNT EAA Powder

EAA och BCAA - vad är skillnaden?

Både EAA och BCAA är aminosyratillskott. Skillnaden är att BCAA enbart innehåller de tre aminosyrorna leucin, valin och isoleucin, medan EAA innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna. En fördel med BCAA är att det ofta innehåller högre halt leucin, som verkar vara den aminosyra som är utav störst vikt för proteinsyntesen. Dock vet man fortfarande inte helt säkert vilken aminosyrakombination som är den bästa, och därför är antagligen EAA det bästa valet för att vara säker på att få effekt.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Kalori- och fettfri isglass

Ett underbart glassrecept som varken innehåller kalorier eller fett.
 

L-lysin

Lysin är en essentiell aminosyra som kan vara till hjälp vid viktnedgång.
 

Svalkande aminosmoothie

En svalkande aminodryck med vattenmelon - innan eller direkt efter träningen.
 

BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 

Kom igång program för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
 

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
 

L-leucin

Leucin är en aminosyra som är utav stor betydelse för proteinsyntesen.
 

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
 

DAA

DAA är ett tillskott som flitigt används för återhämtning och vid viktminskning.
 

Sojaprotein

Sojaprotein är en högvärdig och snabb proteinkälla som kan ersätta vassle.
Visa fler
Staff ▲