Betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber som finns i havre och korn och som visats ha flera positiva hälsoeffekter, bland annat på kolesterolvärdet. Här får du lära dig mer om dessa hälsosamma fibrer och hur de fungerar i kroppen. 

  • Vad är betaglukaner
  • Betaglukanernas hälsoeffekter
  • Källor och dagligt intag 

Betaglukaner - vad är det?

Kostfibrer och fullkorn är vanliga begrepp som de allra flesta är bekanta med. På frågan varför fibrer är viktigt svarar många att de behövs för att hålla magen igång. Och visst är fibrer bra för vårt mag- och tarmsystem, men faktum är att vissa fibertyper har fler positiva effekter än att bara vara bra för magen. 

Betaglukaner är en typ av fiber som finns i sädesslagen havre och korn. Det finns både lösliga och olösliga fibrer och betaglukanerna räknas till de vattenlösliga. Denna typ av fiber bildar en gelliknande massa när de kommer i kontakt med vätska och samtidigt sväller fibrerna till flera gånger sin egen storlek. 

Både havre och korn innehåller alltså betaglukaner. I havrekornet finns betaglukanerna under skalet, i den del som kallas för kli. I korn finns de istället i det som utgör huvuddelen av sädeskornet, den del som brukar kallas för mjölkropp. 

En skål med havregryn.

Betaglukanernas hälsoeffekter 

Att betaglukaner blivit en uppmärksammad fibertyp beror på två saker. Fibrerna har nämligen visats kunna sänka kolesterolvärdet (det onda kolesterolet) och även kunna bidra till att blodsockret hålls på en mer stabil nivå. 

För att förstå hur betaglukanerna kan hjälpa till att sänka kolesterolvärdet kan man titta på fibrernas väg genom kroppen. När vi äter dem passerar de först genom matstrupen och kommer ner i magsäcken. Därefter portioneras maten ut i tunntarmen. När betaglukanerna når tunntarmen tar de med sig gallsyra (galla) och passerar sedan vidare till tjocktarmen, utan att gallsyran återupptas i kroppen, vilket den vanligtvis gör. Att gallsyran försvinner på detta sätt medför att kroppen måste producera mer gallsyra för att kunna bryta ner fett i kroppen. Produktionen av gallsyra sker i levern och en av byggstenarna i gallsyra är kolesterol. Det kolesterol som behövs för produktionen hämtas upp från blodbanan och då i form av LDL-kolesterol, vilket är mer känt som det ”onda kolesterolet” eftersom höga LDL-värden kan medföra en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att kolesterol hämtas från blodet på detta sätt medför att kolesterolvärdet sänks, vilket är positivt ur hälsosynpunkt. 

Den gelbildande effekten av fibrerna har som nämndes ovan även en annan hälsoeffekt, nämligen ett jämnare blodsocker. När fibrerna bildar en gel på detta sätt sker näringsupptaget i långsammare takt. Sockret från maten tas alltså upp från tarmen i ett långsammare tempo än om vi inte skulle ätit fibrerna. Att upptaget går långsammare medför också att höjningen av blodsockret sker långsammare, vilket är fördelaktigt eftersom vi då löper mindre risk att drabbas av sötsug. Dessutom frisätts insulin - det hormon som ser till att sockret kan komma in i våra celler - i en jämnare takt, vilket också är fördelaktigt. 

Produkter med betaglukan

Källor och intag 

Betaglukaner finns alltså i korn och havre och produkter som är baserade på dessa sädesslag innehåller följaktligen betaglukaner. Exempelvis finns de i havregryn, havremjöl, kornmjöl, havredryck och havrekli. För att få den kolesterolsänkande effekten av betaglukaner har man sett att man behöver få i sig ungefär tre gram om dagen. Detta motsvarar ungefär två portioner havregrynsgröt, så att äta gröt till frukost kan vara ett utmärkt sätt att få sig betaglukaner på. 

Man kan också välja att använda sig av ett fibertillskott som innehåller betaglukaner. Om man har svårt att få i sig tillräckligt med fibrer kan detta vara ett utmärkt sätt att tillgodose sitt dagliga behov av fibrer som är 25 - 35 g. När man äter mycket fibrer behöver man dricka mycket vatten för att undvika problem med magen. 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att betaglukaner har många fördelar och oavsett om man väljer att äta livsmedel som är rika på dessa fibrer, eller om man väljer att ta ett fibertillskott, så är det en god idé att låta dem utgöra en del av den vardagliga kosten. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost