Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter fungerar som kroppens försvar mot skadliga radikaler som bryter ner cellerna. Vi är beroende av antioxidanter för att leva och må bra, och vi får i oss antioxidanter främst från frukt och grönt.

Färgglad bild på bär

Hur fungerar antioxidanter?

Antioxidanternas funktion i kroppen går ut på att förhindra att oxidativ stress uppstår. När vi andas och får i oss syre, medför detta att fria radikaler frisätts och bryter ned cellerna. Eftersom vi måste andas för att kunna leva, gå det inte att helt motverka att detta händer, däremot går det att bättre balansera processen. Detta görs genom att antioxidanter neutraliserar fria radikaler och flera av våra hormon och enzymer har delvis detta som uppgift. Även antioxidanter som vi får i oss från frukt, bär och grönsaker hjälper till med detta.

Oxidativ stress sker när de fria radikalernas nedbrytning är större än antioxidanternas närvaro. När vi lever ohälsosamt ökar nämligen denna process, exempelvis när vi röker, solar och äter hårt processad eller bränd mat. Även om vi utsätts för föroreningar och strålning eller om vi tränar väldigt hårt ökar denna nedbrytningsprocess. Det är då extra viktigt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt eller komplettera med kosttillskott med antioxidanter.

Kosttillskott

 
QURE Liposomal C
 
Glutation 250
 
NAC+Glutation
 
A, C, D, Zink+Selen
 
Vitamin E 400 IE
 
Vitamin C Pulver
 
Vitamin C 1000 +
 
Leverfunktion
 
Quercetin+Zink
 
NAD+ Resveratrol

Ämnen som fungerar som Antioxidanter

Olika livsmedel innehåller olika mycket antioxidanter med olika effekt i kroppen. Många vitaminer och mineraler fungerar även som antioxidanter, och grupper av näringsämnen som vi hittar i starkt färgade råvaror.

C-vitamin är ett vanligt vitamin som förekommer i de flesta frukter och grönsaker, främst i citrusfrukter och bär. C-vitaminet är vattenlösligt och fyller många funktioner i kroppen, bland annat som antioxidant.

E-vitamin är ett samlingsnamn på olika tokoferoler, och finns i vegetabiliska fettkällor, så som oljor, nötter och avokado. E-vitamin är fettlösligt och tas upp via levern och vidare till vävnader och fettceller. E-vitaminets egenskaper har även gjort att livsmedelsproducenter valt att använda det som en tillsats i fettrika produkter för att motverka härskning, exempelvis i fiskoljekapslar.

Selen är ett mineral som ingår i flera enzymer. Selen fungerar som en kraftfull antioxidant och förekommer i fisk och skaldjur, även om den främsta avgörande faktorn för att vi ska få i oss det är våra odlingsjordar där frukt och grönt växer.

Klorofyll finns i gröna grönsaker och är det som ger upphov till färgen. Ju grönare en växt är, desto mer klorofyll ingår, exempelvis mörkgröna bladgrönsaker och alger.

Karotenoider är en grupp ämnen där bland annat lutein, astaxantin och betakaroten ingår. Detta är en kraftigt färgämne som ger upphov till gul, orange och röd färg och finns således i frukter med denna färg. Även blåbär innehåller ett högt värde av karotenoider, men det syns inte lika tydligt eftersom även antocyaner som står för den mörkt blåröda färgen finns i blåbär. Karotenoider bidrar bland annat till att motverka nedbrytning i ögat.

Superlivsmedel

 
Granatäpple Extrakt
 
Lutein 50 Plus
 
Spirulina EKO
 
Chlorella EKO
 
Super Greens
 
Blåbär Extrakt

Hur får vi i oss antioxidanter?

Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av ca 500 gram frukt och grönt varje dag, för att vi ska få i oss alla näringsämnen vi behöver, det betyder att du får äta en bra mängd grönsaker till varje måltid eller ca fem frukter per dag.

Det du kan gå efter när du handlar, är att ju starkare färg en frukt eller grönsak har, desto mer antioxidanter ingår vanligtvis. Försök att få med hela färgspannet och blanda gult, rött, grönt och blått för att få med de olika varianterna av antioxidanter. Livsmedel rangordnas även enligt ett så kallat ORAC-värde som betecknar hur mycket antioxidanter det innehåller. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity, vilket betyder ungefär "kapacitet till att absorbera syreradikaler", och värdet ska vara så högt som möjligt. Varje dag bör vi få i oss ca 3000 ORAC. Nedan finns några av våra vanliga så kallade superlivsmedel att jämföra med, värdet är ungefärligt och satt per 100 gram råvara.

Chaga>100 000
Kakao26 000
Gojibär25 000
Granatäpple10 500
Blåbär4 500
Grönt te2 700
Spenat1 250
Rödbetor850
Majs400
Gurka60

Tips! Mixa en härlig antioxidantsmoothie och starta dagen med en färgsprakande näringsdrink!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Därför är vitt te bra

Därför är vitt te bra

Vitt te innehåller mest näring av alla tesorter. Läs mer om vitt te här.
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Hampasmoothie med antioxidanter

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 
Därför är tranbär bra

Därför är tranbär bra

Tranbär är rikt på antioxidanter och används som metod för att motverka UVI.
 
Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
 
Därför pratar alla om macapulver

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 
Därför är örtte bra

Därför är örtte bra

Lär dig mer om örtteernas olika effekter i kroppen.
 
Därför ska du smörja in dig med magnesium

Därför ska du smörja in dig med magnesium

Vi berättar varför du ska smörja in dig med det livsviktiga mineralet magnesium!
 
Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
 
Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Attt styrketräna är extra viktigt för dig över 40 - läs mer i vår artikel!
 
Därför är eteriska oljor bra för dig

Därför är eteriska oljor bra för dig

Eteriska oljor används vid aromaterapi och hudvård, för dess egenskap och doft.
 
Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 
Därför pratar alla om hallonketon

Därför pratar alla om hallonketon

Hallonketon används vid viktminskning för aptitkontroll och fettförbränning.
 
Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppens leder och i huden.
 
Därför är kolhydrater viktigt

Därför är kolhydrater viktigt

Kolhydraterna är en grupp av energigivande näringsämnen - lär dig mer här!
 
Därför är sömn viktigt för din hjärna

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Sömn är A och O för en välfungerande hjärna. Lär dig varför här!
 
Därför ska du tugga din smoothie

Därför ska du tugga din smoothie

Lär dig om matsmältningssystemet med Johanna Hector.