Ämnen för ögon och syn

Vi använder våra ögon hela tiden och tar oavbrutet in nya intryck med hjälp av synen. Vad man inte tänker på är att synen är mycket komplicerad och det är många saker som ska fungera för att vi ska kunna uppfatta vad det är vi ser. Att ta hand om ögonen är därför mycket viktigt och i denna artikel ger vi dig tips på livsmedel och ämnen som ska vara speciellt bra för våra komplexa sinnesorgan. 

  • Så fungerar ögat
  • Ämnen och livsmedel för synen

En kvinnas ögon.

Även om ögat är litet är det ett mycket avancerat sinnesorgan med många olika komponenter. Ytterst finns hornhinnan, den hinna som täcker pupillen och iris. Iris är det som ger ögat dess färg och pupillen är den del som kontrollerar hur mycket ljus som passerar in till näthinnan. Det som fyller ut ögat kallas för glaskropp och är en seg vätska. Placerad mot glaskroppen, längst bak i ögat, är näthinnan. Det är näthinnan som innehåller syncellerna (tappar och stavar) och som gör det möjligt för oss att se. Tapparna gör det möjligt för oss att se i dagsljus och tack vare att de kan läsa av olika våglängder av ljus är det möjligt för oss att se färger. Stavarna är oerhört ljuskänsliga och det är de som gör att vi kan se i mörker. 

I näthinnan finns en liten grop där vår syn är som allra bäst. Denna grop kallas för gula fläcken och är som namnet antyder gul till färgen. Från näthinnan går också synnerven, vilket är den nerv som transporterar synintrycket till hjärnan där det sedan tolkas så att vi kan förstå vad vi ser. I näthinnan omvandlas ljusvågorna till elektriska signaler, vilka sedan skickas via synnerven till hjärnans bakre del, där syncentrum finns. Utan denna överföring skulle vi alltså inte kunna urskilja vad det är vi ser, så man kan på sätt och vis säga att vi ser med hjärnan snarare än med ögonen. 

Ögonen är som vilket annat organ i kroppen som helst och behöver också näring för att fungera. Vissa delar av ögonen innehåller speciellt höga koncentrationer av vissa näringsämnen och det finns därför flera vitaminer, mineraler och antioxidanter som är speciellt viktiga för ögonen och synen. 

Blåbär har länge använts för synens skull. Det lilla bäret är fullt av vitaminer, mineraler och antioxidanter och innehåller bland annat ett ämne som heter antocyanin. Antocyanin är en antioxidant och är det ämne som ger blåbäret sin färg. Forskare tror att det är antocyanin som står för de positiva effekter som blåbär sägs ha på synen. Detta eftersom att antocyanin verkar hjälpa till att skydda vitamin A i ögat från att angripas av fria radikaler och dessutom verkar det hjälpa till att motverka åldersrelaterade ögonsjukdomar. 

Lutein är en så kallad karotenoid och är ett ämne som finns rikligt i näthinnan och i gula fläcken. En teori är att lutein hjälper till att filtrera bort skadligt UV-ljus och på så sätt har en viktig roll i att skydda näthinnan från skador. Dessutom forskas det på om huruvida lutein kan hjälpa till att skydda mot grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Lutein finns rikligt i bland annat grönkål, spenat, broccoli, ägg, majs och zucchini. Varför inte göra en stor sallad av dessa gröna livsmedel och njuta av en luteinrik och nyttig lunch? 

Zeaxantin är precis som lutein en karotenoid och dessa båda ämnen är mycket snarlika. Även zeaxantin finns i ögat och framför allt i gula fläcken. Man tror att zeaxantin har positiva effekter på ögonhälsan, men detta är ännu inte vetenskapligt bevisat. Du som vill få i dig rikligt med zeaxantin ska äta rikligt med paprika, gojibär, ägg, majs och saffran. 

Selen är ett grundämne som finns i jorden och är också en mycket kraftfull antioxidant. I kroppen finns flera enzymer som hjälper till att skydda celler från fria radikaler och selen är en viktig komponent i flera av dessa enzymer. Selen samverkar även med vitamin E och verkar förstärka effekten av vitaminet. Eftersom selen finns i jorden innehåller den mesta maten selen. I Sverige är dock jordarna selenfattiga och det är inte helt ovanligt med selenbrist. Vissa forskare tror att selen kan öka risken för grå starr, men mer forskning behövs innan man kan vara helt säker på detta. För att få i sig selen bör man regelbundet välja selenrika livsmedel som paranötter, fisk, linser och kikärter. Även inälvsmat innehåller selen. 

Vitamin A är känt som ögats vitamin och du har säkert hört att morötter ger bra syn. Detta är faktiskt sant, i alla fall till viss del. Morötter innehåller nämligen betakaroten, vilket fungerar som förstadium till vitamin A. Betakaroten lagras under huden och när kroppen behöver kan den själv omvandla betakaroten till aktivt vitamin A. Vitamin A är nödvändigt för mörkerseendet och brist kan leda till nattblindhet. I Sverige är det ovanligt att drabbas av A-vitaminbrist, men i många delar av världen är det mycket vanligt. Vitamin A är fettlösligt och kan därför lagras i kroppen, där de främsta lagringsplatserna är levern, njurarna, fettväven och lungorna. Vitamin A finns i inälvsmat (främst lever) samt i ägg, matfett och ost. Betakaroten finns som sagt i morötter, men till viss del även i andra grönsaker och rotfrukter. 

Zink är ett livsviktigt mineral som finns i stora mängder i en del av ögat som kallas för åderhinnan. Man tror att zinkbrist, speciellt långvarig sådan, kan öka risken för att drabbas av synförändringar och ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Zink finns bland annat i livsmedel som kött, mejeriprodukter, nötter, fullkorn och musslor. 

Omega-3-fettsyrorna är essentiella vilket betyder att vi måste få i oss dem via kosten då kroppen inte själv kan producera dem. Omega-3-fettsyran DHA finns i stora mängder i gula fläcken samt i syncellerna (tapparna och stavarna). Att äta tillräckligt med omega-3 är viktigt för att bibehålla normal syn och eftersom fettsyrorna även är nödvändiga för ögats utveckling är det mycket viktigt att foster får i sig tillräckligt. Som gravid är det med andra ord speciellt viktigt att äta tillräckligt med omega-3, vilket finns i bland annat fet fisk, rapsolja, chiafrön och linfrön. 

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin, precis som vitamin A. Vitamin E fungerar även som antioxidant och hjälper till att skydda fleromättade fettsyror från nedbrytning, något som är positivt för alla kroppens celler. Forskare tror även att vitamin E kan hjälpa till att skydda mot grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Vitamin E finns rikligt i mandel, pinjenötter, jordnötter, fullkornsprodukter, ägg samt i avokado och vegetabiliska oljor. 

Vitamin E

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost