Aloe Vera

Aloe barbadensis

Aloe vera är helt naturligt och hämtas från växten med samma namn. Den tycks ha många välgörande egenskaper för oss, och används såväl inom hälsokost som hudvård.

  • Aloe verans egenskaper
  • Användningsområden

Delad aloe vera

Aloe verans egenskaper

Aloe vera är en grön växt med tjocka blad, som växer i subtropiska klimat. Dess innehåll av en geléliknande substans utvinns och används runt om i hela världen. Det finns många olika arter av aloe vera, men den som är mest eftertraktad och har flest goda egenskaper är den som betecknas Aloe barbadensis.

Inte mindre än 100 olika aktiva ämnen har identifierats i aloe veran, däribland sapoiner som är naturliga tvålämnen, aloin och växthormon med antiinflammatoriska egenskaper samt en hel del enzymer, acemannan och mineraler. Ämnena och dess egenskaper har man tagit tillvara i både hälsokost och hudvårdsprodukter.

Flera studier har bedrivits gällande aloe verans påstådda effekter, där dess sårläkande verkan har varit flitigt under luppen. I en studie* testade man hur ren aloe vera gel kunde hjälpa sårläkningen efter kejsarsnitt. Totalt 90 kvinnor ingick i studien, där hälften fick aloe veragel och andra hälften inte fick det, som en jämförelsegrupp. Man testade enligt en förutbestämd poängskala och kontrollerade förändringarna efter en dag och sedan åtta dagar efter kejsarsnittet. Resultatet visade att gruppen som dagligen hade fått aloe vera på sitt kejsarsnitt, hade kunnat läka bättre än kontrollgruppen. Man såg störst effekt redan dagen efter, men även åtta dagar senare hade såret läkt med större framgång.

Användningsområden

Aloe veran har genom århundraden används som en välgörande växt och nyttjas fortfarande för sin rika näring, både på insida och utsida.

Aloe vera juice

 
Alpha Plus Aloe Vera Juice
 
Bringwell Aloe Vera

Aloe vera juice dricks vanligtvis i förebyggande syfte för mage- och tarmsystemet. Aloe veran antas kunna främja näringsupptaget från maten vi äter, men detta är ännu inte helt vetenskapligt fastställt. Drycken används även ofta i samband med renande kurer.

Aloe vera gel och hudkräm

För huden finns aloe vera både som koncentrerad gel och som ingrediens i olika hudvårdsprodukter. Gelen har en kylande effekt som uppskattas exempelvis vid solsveda och lättare brännskador, och som nämnt ovan tros den även kunna främja läkande processer i huden. Många använder aloe veragel även mot akne och eksem, på grund av de antiinflammatoriska ämnena och för sapoinerna som verkar naturligt rengörande. Icke att förglömma innehåller aloe veran även en stor andel vatten som återfuktar huden och tillför näring.

För att testa en bra aloe veraprodukt bör du leta efter produkter med hög halt aloe vera, det finns ända upp till 100 %. Du bör även utgå från produkter med just Aloe barbadensis, då det är denna art som visat sig ha de positiva egenskaperna i olika undersökningar.

*Referenser: Aloe Vera Gel and Cesarean Wound Healing; A Randomized Controlled Clinical Trial, Z. Molazem, F. Mohseni, M. Younesi, S. Keshavarzi. 2015.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Kom igång program för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
 

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
 

Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
 

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
 

Nybörjarupplägg

Kom igång! Komplett träningsprogram för dig som är nybörjare.
 

Enzymer

Enzymer byggs upp av protein och hjälper till att smälta maten vi äter.
 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 

Kosttillskott vid övergångsåldern

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
Visa fler
Staff ▲