Äggprotein

Äggprotein är ett kvalitativt protein som passar de flesta. Det har en medelsnabb upptagningshastighet och ingår bland annat i så kallade trefasprotein.

  • Äggproteinets egenskaper
  • Olika äggproteinpulver

Äggproteinets egenskaper

Äggproteinpulver är gjort på äggvita separerad från äggulan. Äggvita innehåller natuligt få kalorier och minimalt med kolhydrater och fett. Äggproteinpulver har en medelsnabb upptagningshastighet och passar bra att ersätta vassleprotein med för den som är mjölkproteinallergiker, laktosintolerant eller av annan anledning inte vill äta vassle. Äggproteinpulver har i jämförelse med vassle en något krämigare konsistens som mättar bra.

Kläckta ägg

Biologiskt värde är ett begrepp som anger proteinets innehåll av essentiella aminosyror som ingår i propotion till varandra. Ju högre tal ett protein har desto högre kvalitet har det. Äggvita har BV 100 och fungerar som referensvärde för övriga proteinrika livsmedel.

Olika äggproteinpulver

Äggproteinisolat är standardvarianten och är en koncentrerad form av äggviteprotein med minimal mängd fett och kolhydrater. Äggprotein anges även ofta som albumin, ett annat namn för äggvita. Äggproteinisolat kan användas både efter träning och som mellanmål.

Trefasprotein är ett proteinpulver med tre sorters proteiner med olika snabb upptagningshastighet. Vassleprotein är ett snabbt protein, äggprotein ett medelsnabbt och kasein ett långsamt. Meningen med trefasprotein är att ge en kontinuerlig tillförsel av protein, både omedelbart och under en längre stund. Tresfasprotein passar bra för den som vill minimera muskelnedbrytningen vid kaloriunderskott, nattsömn eller när det dröjer länge mellan måltiderna.

Heläggspulver är gjort på hela ägget, även äggulan. Det är ett mycket energirikt protein och passar bra för den aktiva människan som behöver påfyllning av energi men även vill ha mycket protein.

Äggprotein är ett mycket kvalitativt protein som passar de flesta. Vill du veta mer om andra proteinsorter, läs gärna artiklarna om vassleprotein och kasein.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost